YAZILAR

Hakk’a Davet İçin Ciddi ve Yumuşak Üslûp

“Mümin kullarıma de ki: ‘Müşriklere iyilikle ve yumuşak söz söylesinler’. Çünkü şeytan aralarına fesad sokar. Zira, Şeytan insana apaçık bir düşmandır. Rabbiniz sizi daha iyi bilir. İsterse size rahmet eder ve dilerse de sizi azaplandırır. Biz seni onların üstüne vekil göndermedik.” (İsra; 53-54)

Yani, iman ve inanç sahipleri, kâfirler, müşrikler ve din düşmanlarıyla konuşur veya tartışırlarken sert dil kullanmasınlar ve mübalağalı şekilde sözler söylemesinler.

Muhalifler ne kadar nahoş ve sevimsiz söz söylerlerse söylesinler, müslümanlar tavırlarını sertleştirmesinler, hak ve hakikatten başka bir şey söylemesinler. Ayrıca kızgınlık içinde ileri geri konuşmasınlar; yani kötülüğe kötülükle cevap vermesinler. Serinkanlılığı ve sağduyuyu ellerinden bırakmasınlar. Her zaman doğru ve ölçülü konuşsunlar ve ağızlarından çıkan her söz seviyeli ve vakarlı olsun. Yüce davetlerine yakışmayan bir söz söylemesinler.

Müslümanlar, muhaliflerinin ve düşmanlarının kışkırtıcı ve kızdırıcı sözlerine cevap verirlerken, kendilerinin öfkelendiklerini ve karşılarındakileri dövme hırsına kapıldıklarını hissettikleri an, bu işi Şeytan’ın yaptığını ve Din’e davet işine halel getirmek istediğini anlamalıdırlar.

Şeytan’ın maksadı, müslümanların da, muhaliflerinin yaptığı gibi doğru yoldan sapıp fesada girmelerini temin etmektir.

İman sahipleri hiçbir zaman gururlanmamak ve kendilerini büyük görmemelidirler. Hiçbir zaman sadece kendilerinin Cennet’e gideceklerine, diğerlerinin ise Cehennem’e gideceklerine hüküm vermemelidirler ve bunu bir emrivaki olarak kabul etmemelidirler. Çünkü bu hususta tek karar mercii Cenâb-ı Allah’tır. Bir peygamberin işi sadece insanları hakka ve doğruya davet etmektir. Ona insanların kaderleri hakkında ahkâm kesme hakkı ve yetkisi verilmemiştir.
Kimsenin kaderi ve akıbeti onun elinde değildir. Netice itibariyle, bir peygamber birine rahmet birine de azap dileyemez.

Ebu’l A’lâ el-Mevdudî, Hz. Peygamberin Hayatı, Sf. 1315

Tepkinizi İfade Edin
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu