ARAŞTIRMAHADİS

Hadislerin Kur’an’a Arzı – Prof. Dr. Mehmet Görmez

Hadislerin, Peygamberimizin dilinden çıkan sözler olup olmadığı konusunda birçok usül ve uygulama söz konusu. Farklı disiplinler hadisler konusuna farklı yaklaşımlar da sergiliyor. Fakat özellikle bir ilke ve yöntem var ki en başta olması gerekirken günümüzde hiç kullanılmıyor. O da hadislerin Kur’an’a arzı ilkesi…

İlk dönem hadis rivayet eden sahabeler ve muhaddisler bu konuya büyük önem verirken daha sonraları bu ilke çok ciddi derecede arka plana atılıyor. Uydurma hadislerin giderek arttığı dönemlerde Ebu Hanife gibi isimler bu tehlikenin farkına vararak “Peygamber, Kur’an’a muhalefet etmez” demişse de sürekli saldırılara maruz kalıyor…İşte uydurma hadislerin ve Kur’an’a aykırı hadislerin çıkmasına neden olan bu süreci Diyanet İşler Başkanı Mehmet Görmez, yazmış olduğu Hadis İlminin Temel Meseleleri eserinde şu şekilde ele alıyor:

“Bir hadisin isnadı ne kadar sahih olursa olsun, metninde aranması gereken ilk özellik Kur’an’a uygun olup olmadığıdır. Zira İmam Ebü Hanife’nin (150/767) ifadesiyle Allah’ın Resulü Allah’ın kitabına muhalefet etmez, Allah’ın kitabına muhalefet eden de Allah’ın resulü olamaz. Hadisçilerin “hadislerin Kur’an’a arzı” başlığı altında inceledikleri metin tenkidinin bu prensibi, sahabeden itibaren ‘ etkin olarak tatbik edilmiştir. Hz. A’işe, “Ölü, kendisine ağlayanlardan dolayı muazzep olur.”, “Veled-i zina üç şerlinin en kötüsüdür. ” gibi haberlerin hadis sıfatıyla Hz. Peygamber’den rivayet edildiğini duyunca, “Hasbukum el-Kur’ân = Bu konuda size Kur’an yeter.” diyerek, “Kimse kimsenin günahını çekmez.” (Ö/En’âm, 64; 17/lsrâ’, 5) ve “Allah kimsenin çekemeyeceği yükü yüklemez.” (?./Bakara, 233) ayetlerini okumuş sözü edilen hadislerin Kur’an’a aykın olduğunu, bunların Hz. Peygamber’den bu şekliyle sâdır olamayacağı-‘ nı açıkça ifade etmiştir. Yine Hz. Aişe, Hz. Peygamber’in Allah’ı gördüğüne dair bir rivayeti duyunca, “Lekad keyfe şa’ri = Tüylerim ürperdi.” diyerek, “Gözler onu idrak edemez…” (6/En’âm, 103) ayetini okumuş ve arkasından, “Kim Muhammed Rabbini gördü derse Allah’a yalan isnad etmiş olur.” demiştir. Hz. Ömer, Fâtıma bint Kays (50/670) adlı hanım sahabiden Resulullah’ın, boşandıktan sonra kendisine sükna ve nafaka vermediğine dair bir hadis rivayeti duyunca, “Bu konuda unutması ve hata etmesi muhtemel olan bir insanın/kadının rivayetiyle Rabbimizin kitabını terk edemeyiz.” diyerek, buna karşı, “Boşanan kadınları evlerinden çıkarmayınız…” (65/Talak, 2) mealindeki ayeti okumuş.”

(Sayfa 79)

Tepkinizi İfade Edin
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.

0 0 Oy
Gönderiyi Puanla
Abone ol
Bildir
guest
1 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
Zikri keskin
Zikri keskin
2 yıl önce

Hadisler çıkarırsanız hocalar anlatacaklari birşey kalmaz

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
1
0
Düşüncelerinizi bildirmek ister misiniz, lütfen yorum yapınx