SİNEMA

Film Tavsiyesi: RANG DE BASANTİ

[speaker]

Sinema artık görsel – işitsel pek çok sanat türüne ev sahipliği yapma kabiliyetine erişmiş, günümüzün en güçlü iletişim dillerinden biri oldu. Etkinliği yadsınmaz her araçta olduğu gibi, o da yozlaşmış ellerde tahrip gücü yüksek bir felaket, şifacının heybesinde yaralara merhem bir mucize.

Bizler de film tavsiyelerinde bulunurken; sizlere yeri geldiğinde en güzel şiirler, kitaplar, anılar kadar kuvvetli; eğitsel niteliği yüksek veya usta zihinlerde işlenebilecek kadar ham güzellikleri sunmaya çalışıyoruz. Bu sebeple bu paylaşımlarımızın gayesi, sayıları ve alkışları artırmak değil, içinde bulunduğumuz ortak aklı, bir ufuk öteye taşıyabilmektir.

Şayet ‘’eğitsel sinema’’ diye bir tabir varsa, bunun akla ilk gelecek örneklerinden biri Aamir Khan filmleri olsa gerek. Ülkemizde ilk olarak 3 Idiots filmiyle tanınan, yaralara merhem filmler yapan Aamir Khan, bizlere Hint filmlerini sevdiren birkaç isimden birisi.

Bugün sizleri Aamir Khan’ın bir filmiyle, ancak Hint filmi müdavimlerinin bile -şaşırıyorum- adını pek bilmedikleri ‘’Rang De Basanti (2006)’’ filmiyle tanıştıracağız. Üstelik bu film; 3 Idiots filmindeki o üç arkadaşın, 3 Idiots filminden yaklaşık üç yıl önce birlikte rol aldıkları, başka bir üniversiteli gençlik filmi.

Birkaç cümle ile film; çürümüş bir ülkenin kokuşmuşluğunu ve onun bu kokuşmuşluğu fark edemeyecek kadar sarhoş, her biri farklı dini ve siyasi ekollere mensup olsalar da, her biri farklı şerbetlerle uyuşturulmuş gençliğinden bahsediyor. Kabuslarla uyanan bir grup üniversiteli arkadaşın, -doğrusuyla yanlışıyla- ülkeleri namına harekete geçme çabalarından, öfkelerinden ve özgürlük eylemlerinden bahsediyor.

Hakan Albayrak’ın bir şiirinde yazdığı gibi:


‘’Her şey bir rüzgâra bakıyor ağabey

Bakma esrar çekip mayıştıklarına

Bir gün var ya bu Mağribli çocuklar

Bir gün yakacaklar Paris‘i ‘’

İyi seyirler dileriz…

Tepkinizi İfade Edin
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.

0 0 Oy
Gönderiyi Puanla
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi bildirmek ister misiniz, lütfen yorum yapınx