ÇEVİRİ

Post-Truth Döneminde Doğru-Yanlış Algımız

Büyük (yanlış) bilgi ve anlatı savaşı zamanlarında, ideolojik bölünmenin her iki tarafında en fazla yardıma ihtiyaç duyanlar, bilgide kesinlik iddia edenlerdir.

Her iki tarafta da tüm bilgilerin ve ‘gerçeklerin’ aktarıldığı kanalların önceden anlaşmalı bilgiler olması ve gündemin saptırılmasına yönelik ise kesinliği nasıl sağlarsınız? Her iki tarafta da olguları ve ‘nesnelliği’ kendi konumlarını güçlendirmek için nasıl kullanıldığını görmüyor muyuz?

Herhangi bir anlatıya tamamen bağlı kaldığımızda, ötesinde bir olasılığa açıklık duymadan nesnelliği koruduğumuzu iddia edebilir miyiz?

İdeolojik aşiretçilik yerine bugün en çok ihtiyaç duyulan şey, göreli cehaletimizin eski, derin gerçeğinin yeniden canlanması ve yeniden dirilişidir. Yani geri dönmeli ve ‘Bilmiyorum’ diyebilmemizdir.

Öyleyse ve ancak o zaman, kesin olarak sahip olabileceğimiz şeylere geri dönmeye başlayabilir ve genellikle çoğu insanla hemfikir oluruz ve daha sonra sağlam, güzel ve doğru bir şey inşa etmek için zorlu ama gerekli göreve başlayabiliriz. Bu post-doğruluk döneminde ne kadar mümkün olursa tabiki.

Çeviri, Düzenleme: Özlem Adıyaman

Tepkinizi İfade Edin
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.

Özlem Adıyaman

1975 Haziran'ıydı İstanbul’da doğmuşum. Bostancı’lıyım. İstek Vakfı Acıbadem Özel Deneme Lisesini İngilizce okudum. Marmara Üniversitesi İlahiyat fakültesini bitirdikten sonra Marmara Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsünde Sosyoloji mastırımı tamamladım. Evlenip Amerika’ya yerleştim. Dört çocuğumuz oldu. Çocuk eğitimine yöneldim ve Montessori Öğretmenliği Enstitüsünü iki senede tamamladım. Çeşitli eğitim kuruluşlarında çalıştıktan sonra kendi ev şirketimi kurdum. Tercüme yapmaktan ise büyük zevk alıyorum ve bu benim için yaşamsal bir hobi oldu. Montessori Zone Evde Okul Öncesi Eğitim Yuvası www.montessoriturkish.info İnstagram @montessori_zone

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu