Batınilik her ne kadar bu gün İslam ile bütünleşmiş olarak görünse de, İslam’dan daha önce ortaya çıkmış bir inançtır, bir okuldur, bir ekoldür. İslam geldikten sonra uygun zemin bulunca kendisini tekrarlamış ve İslam çerçevesi içerisinde faaliyetlerini sürdürmüştür. Çoğu zaman da tasavvuf ile karıştırılır. Her ne kadar benzer yönleri olsa da aynı değillerdir. Fakat İslam üzerinden …
Toplumun MUCİZE diye bildiği ama Kur’an’ın ‘AYET’ dediği konu-kavram, gerçekten de zor bir kavram… Üzerinde çokça çalışmaların yapıldığı ve çokça sözün söylendiği bir kavram… Allah’ın çok yönlü kullandığı, aktardığı kavramlardan bir tanesidir. Bu anlamda anlaşılması zor ama imkânsız değildir. Kavramsal anlamda ‘Ayet’ konusunda; ne yazık ki ilim ehli kesiminde çokça zorlama yorumlar yapılmış ve bu …
Hadis ve rivayet konusuna girmeden önce tarafımızın belli olması için ‘Dinin kaynağı nedir?’ sorusuna cevap vermek zorundayız. Çünkü bu soruya vereceğimiz cevap dini anlamdaki yöntemimizin temelini belirleyecektir. Aksi takdirde yapacağımız her anlatım zannımca boşa kürek sallamaktan başka bir şey değildir… Onun için bu konuda net olmak zorundayız. Kur’an’a bu minvaldeki ayetlere baktığımız zaman şöyle bir …
Günümüzde insanların Kur’an ile ilişkisi Kur’an’ın vahiy edilme amacına uygun olmadığı için hayat kitabı olarak indirilen bu kitap neredeyse hayat harici her eylem için kullanılmakta. Ya da ne yazık ki hayatın sadece belli bir alanına müdahale için gönderilmiş bir kitap muamelesi görmekte. Bir şeyi varoluş amacının dışında kullanmak ona yapılacak en büyük eziyettir, zulümdür, ahlaksızlıktır …
İslam dini bir anda ortaya çıkmış ve kimsenin duymadığı, bilmediği bir din değildir. Âdem (as)’dan, Muhammed (as)’a kadar gelen bütün insanlığa gönderilen tek dindir. İnsan toplulukları içerisinde Allah’ın gönderdiği bu vahyi bozmaya çalışanlar ve dahi bozanlar hep olmuş ve öyle görünüyor ki olmaya da devam edecekler. Oysa Allah, Maide Sûresinin 3. Ayetinde ‘Bugün dininizi sizin …