YAZILAR

Mirac, özellikle Şaman kültüründe esrime sonrası gerçekleşen bir transdantal ruh halidir.

Mirac, özellikle Şaman kültüründe esrime sonrası gerçekleşen bir transdantal ruh halidir. Şaman, bu trans halini ahalinin etrafında toplandığı bir ağacın üzerine çıkarak GÖĞE ÇIKIYORMUŞCASINA sembolleştirir.

Camilerimizde Cuma günü ya da Bayram namazlarında hocanın sağ ayağı ile başlayıp sanırım yedi adımda çıktığı merdivenli hutbe okuduğu yer, işte bu şaman ağacının cami içine sokulmuş formudur. Muhammed a.s’ın mescidlerinde bunlara rastlanmaz.

Mimberi camiye sokan düşünce cemaate Şaman’ın anlattığı esrimeleri ya da rivayet kültürünü masallar ve ninnilerle anlatarak dinden rant elde edecek olanlardır. Miraca çıkıldığına olan inanç bu mimberi niye sorgulasın ki !

Miraca çıkış bir çok toplumda kültürel olarak yer alan köklü bir fenomendir. Zerdüşt,e otuz yaşında peygamberlik verilmiştir. Taraftarlarıyla Aivitak Suyu kenarında halvete çekilmiştir. Halvete çekilişinin kırk beşinci gününde, Ürdi Behişt ayında, bir gece sabaha karşı miraca çıkmış ve ruhani yükselmenin sonuna varmıştır.

Zerdüşt, sonra tanrı Ahura Mazda’nın huzuruna çıkmış ve “Hayır Dini” nin hükümlerini öğrenmiştir. Tanrı ona yıldızların ve gezegenlerin hareketinden haber vermiş, cennet ve cehennemi göstermiş, her şeyin ilmini öğretmiştir. Melekler sonra Zerdüşt’ün göğsünü yarmış ve içindekileri çıkarıp temizlemiş ve yerine koymuştur. Bundan sonra Ahura Mazda onu, insanları Hayır Dini’ne davet etmekle görevlendirmiştir. Zerdüşt, miraç yolculuğundan sonra maddi aleme, kendisine verilen kutsal kitap Avesta ile dönmüş ve getirdiklerini tebliğe başlamıştır.(

Şimdi Zerdüşt gördüğün yere Muhammed, Ahura Mazda gördüğün yere Allah kelimesini koy.. anladın meseleyi. Ah bu İran’ın İslam’a attığı kazıklar ahh ahhh !

Tarihsel Süreçlerde toplumlar GELEN ekleri o kadar fütursuzca kabul eder ve benimser ki onlara karşı çıkmak DİNE karşı çıkmakla eş değerdir.

GELEN ekler asla negatif yönde gelişmezler. Yani asla azalmazlar daima artarlar.

Zaten EK lerin GELEN e ilave edilmesini GELENEK denir ki Kur’an buna “Örf” der. Mağruf kelimesi de aynı kökten gelen bir kelime. Kur’an’ın mağruf’u emretmesi şu anlama gelir. Eğer bir toplumun gelenekleri İslam’ın dini değerleri ile çatışmıyorsa Kur’an buna sahip çıkar..

Geleneğin İslam dejenerasyonunda önemi çok büyüktür. Elbette her örf mutlak surette kötüdür sonucu çıkmasın ama süreç daima pozitif den negatif e doğru bir seyir izler.

Geleneğe karşı çıkmak çok zor ve genelde başarısızlıkla sonuçlanan süreçler izler. Peygamberler geleneklerin bozulmuş hallerini düzeltmek isterken genelde yerden yere vurulmuş geldiği topluma vahiy getirdiği için anasından emdiği sütü burnundan getirilmiştir.

Ah benim saç diplerimi acıtan hikayeleri olan elçiler, ne büyük adamlarmışsınız ne büyük..

Kandil GELENEĞİ, İslami süreçte ne kadar İslam dejenarasyonuna işlediğini göstermesi bakımından önemlidir. Hiçbir kandili İslamdan dışlayamadık ve çöpe atamadık. Önemsiz tüm dejenerasyonlar İslam’ı tahrif etmiş ve İslam’ı sosyal hayatın amacı dışına itmiştir. İslam artık camilerde kandil programları, kandil simitleri ve kandil mesajları ile ayakta tutulan bir GELENEK DİNİ olarak yaşamaktadır. İslam artık coğrafyalarımızda DİN olmaktan çoktan çıkartılmıştır.

Şimdi Mirac yoktur desen nee demesen nee
mimberi çıkar camiden desen nee demesen nee. Ancak arada bir de olsa DE’mek bizim görevimiz,
DE’diğimize kulak asmamak onların keyfi.
Haa unutmadan bir de şu 5 Vakit Namazın Mirac’da verildiği sorunu var demi ya !

Namaz, Mirac’da hediye edildi bilgisinin uydurma olduğu şurdan belli ki Kur’an’da Hud suresi 114.ayet ve Taha 130. ayetler Namazların vakitlerinden söz eder. Bu iki sure ve ayet Mirac olayından önce nazil olmuştur. Bunun için “Beş vakit namaz Mirac hediyesidir” rivayet bilgisi yanlıştır. Rivayet’in Ayetin önüne geçmesine en güzel örnekte budur. Bu durumun yanlışlığını ne kadar anlatırsanız anlatın, rivayetler inanca dönüştüğünde ayetleri daima gölgelerler.

Ya Allah Bismillah Biz yine de haydi tekrar edelim;

  • Mesaj atmışsın ya Mirac’la ilgili Canım Abim şimdi bu miraç aslında rivayet kültürünün bir ürünüdür, İslam’da yoktur
    diycem de neyse neyse boşver şimdi abi çocuklar nasıl, yenge nasıl, mesaj atmışsında uzun zamandır görüşemedik, iyi oldu vesile oldu..
Tepkinizi İfade Edin
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.

5 1 Oy
Gönderiyi Puanla
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi bildirmek ister misiniz, lütfen yorum yapınx