YAZILAR

Haydi ! Sende Allah’ın yeryüzünde bitip tükenmek bilmeyen büyük planına dahil ol!

Bu aralar pattazoni okuyorum, (Pettazzoni olarak yazılıyor, Raffaele Pettazzoni) İtalyan Dinler Tarihi uzmanı, teolog. Adam emile durkeyim’in (Elime Durkheim) olarak yazılıyor ve ilerlemeci din teorisi savunucularının hepsini dumur etmiş hallaç pamuğu gibi atmış.

kısaca diyor ki yani demiş ki aslında dediğini demiyim bir sayfada aslında tek bir cümleyle özetlenebilecek paragraflar kuruyor;
Tek Tanrı inancı çok tanrı inancının ortaya çıkardığı bir fenomen değil aksine çok tanrıcılık tek tanrıcılıktan rol kapmıştır.

Bana şeyi hatırlattı bu, Bizim din teologlarının ve hatta müslümanların allah bir’dir deyip allah birden fazlaymış gibi yaşamalarını !

Öyle ya
Hem “Allah Tektir” diyeceksin hemen onun altında da Gavs’lar, Kutub’lar, Şeyhler, Gavsul Azam’lar, Veliler, Vekiller, Mesihler, Mehdiler, Rahipler, Papazlar, Gurular, Üstadlar uydurup milleti dinden imandan çıkaracaksın. Ama millete de hep uyduruk sahte diğer dinlerin uydurduğu isimleri reddettirmeyi din saydıracaksın !

Rafael abi şunu diyor ;

Tanrı her toplumda en yüce ve aşkın olan tek bir biriciktir. Sadece her toplumda onun adı farklıdır. Bu isim farklılıklarını reddedip kendi isimlendirdiğin Tanrıyı, Tanrı kabul edip diğerlerini reddetmek aslında montoteizm değildir. Çünkü her toplumun kabul ettiği Tanrı aynı Tanrı ama isimleri farklıdır.

Bak Kur’an da şöyle diyor rafael abi;

YETKİNLİK ve kusursuzluğa dair nitelikler yalnızca Allah’a aittir. Öyleyse, bu niteliklerle artık yalnız Allah’ı çağırın. Ve O’nun niteliklerinin anlamını eğip büken kimselerden uzak durun: Böyleleri yapıp-ettiklerinden ötürü er geç cezalandırılacaklardır!

Yani mesele Allah’ın adı değil, çağırdığı mesajın özüne odaklanmak.

Ne ilginç değil mi bizi bu kısır tartışmalara çekenler işte bu kendilerine sahte bir çok tanrı üretip sadece kendi milli ve yerli tanrısını en cici tanrı diye yutturup kendisini de araya sıkıştırıyorlar öyle değil mi !

Her toplumda eşsiz, biricik, aşkın olan yaratıcı işte bu sahte aracılar yüzünden sıfatları çalınıp aralarında pay ediliyor sonrada müridleri aracılığı ile insanlar mezhep, tarikat, din farklılıklarında boğduruluyor.

O yüzden değil mi ki Allah tüm insanlık tarihinde
yalnızca ed-din-i İslam’a çağırıyor ve kendi özel ismini bile koymuyor. EL-İLAH, Arapça ALLAH. Yani The Allah.

Adı ne olursa olsun, en güzel isimler (SIFATLAR, ÖVGÜYE LAYIK TÜM HASLETLER, EŞSİZ VE BENZERSİZLİKLER, MUHTEŞEM VE KUSURSUZLUKLAR) onun değil mi !

sıyrıl artık kısır ve gündelik tartışmaları bir kenara bırak,
Haydi yalnızca O’nu biricikle !
Haydi yalnızca O’nun rehberliğine ram ol !
Haydi indir hayatın ortasına, işine ortak et, hesabına kitabına dahil et, mazluma umut zalime korku saldır.

Haydi ! Sende Allah’ın yeryüzünde bitip tükenmek bilmeyen büyük planına dahil ol !

Biz ise, istiyorduk ki yeryüzünde ezilmekte olanlara lütufta bulunalım ve onları yeryüzüne önderler, mirasçılar yapalım. Kasas-5

Tepkinizi İfade Edin
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu