İnsanların dinine göre değil, davranışlarına göre değerlendirmeye başlayalı beri, söylenene değil yapılana değer vermeyi öğrendim. Hayat kitabımız Kur’an’da anlatılan “Adem’in yaratılış kıssası” (1) insan davranışlarının DNA’sını/çekirdeğini oluşturur. Bu kıssa, insanın kendi davranışlarının sorumluluğunu yüklenmesini ve iblisin sorumluluktan kaçışını teatral/temsilî olarak izah eder. Buradan insana; Allah bilinci, insan bilinci (kendi farkındalığını), bilgi bilinci verilerek insanda bir tasavvur oluşturur …
Son söyleyeceğimi baştan söyleyerek konuya girmek istiyorum. “Biz epeydir Tanrı ile olan iletişimimizi kaybettik.” Biz zannediyoruz ki yalnız söz ve tapınma (ritüel) ile Tanrı’nın dikkatini çekeceğiz ve bunun üzerinden isteklerimizi kendisine ulaştıracağız. Aslında “ibadet/dua ederken Tanrı’dan aldığımız mesaj bellidir; “…ibadetler ve dua, ibadet edende Tanrı’nın istekleri doğrultusunda bir şahsiyet oluşturmaya vesiledir.” Biz yıllardır zalim olarak gördüğümüz …
Maide 104 : …….atalarımızı üzerinde bulduğumuz inanç bize yeter. Kılıç takmak, bir kimsenin omzuna kılıcın askısını yerleştirmek. Birine gerdanlık takmak; görev vermek, başkasının yaptığı biçimde davranmak gibi manalara gelir. Boyna takılan her tür şey ve bir şeyin etrafını çeviren/ onu kuşatan her tür şey buna benzetilmiştir. “Fıkıh usulünde, bir sözü delilsiz olarak kabul etmek …
Ey insanoğlu kerim olan Rabbine karşı seni böyle müstağni kılan, böyle gururlu kılan nedir, söyler misin? Rabbim soruyor: Neyine gururlanıyorsun, neyine kanıyor, neyine aldanıyorsun? (İnfitar/6) Rabbimizin sorduğu istikamette bizde soralım; Ey! Mütevazi tavırlar için “ giyindiği ceketinin “ altında sakladığı benliğini, kibrini; menfaat putuna dokunduğunda çıkaran insan! Ey! Kardeşinin eleştirisi karşısında neredeyse sokaklara düşüp protesto …
Kur’an’ın kelime anlamı bakımından manası “okunan” demektir… Kelimeyi biraz daha tahlil ederek araştırdığımızda “Anlam vermek” veya “anlayarak okumak”, anlamlarını ifade ettiğini görüyoruz. Oku/ikra emri bildiğiniz gibi Allah Resulüne inen ilk ayettir… Peki nedir bu ayetin mahiyeti ve nasıldır bu okuma? Hikmeti nedir? Allah’ın ilk olarak, daha ortada hiçbir metin mevcut değilken “oku” diye emretmesindeki muradı …