Özgürlük deyince aslında insanoğlunun insan olarak var edilmesinin, insan olarak değerli kılınmasının, insan olarak var olabilmesinin ve insan olarak sorumluluk sahibi olmasının en temel ve en belirleyici özelliklerinden birinden bahsettiğimizin bilinciyle konuya girmek lazım diyerek söze başlamakta yarar var olduğu kanısındayım. Özgürlük gerek insanın insan olarak düşünebilme ve gerekse düşündükleri arasından tercih yapabilme, gerekse kendisine …
KİMSE BİLMEZSu sızıyı giderirAma kimse bilmezSuyun da sızladığını Ve kimse bilmezKoklamaya kıyamadığıElindeki bir demet çiçeğininİncinmesin diye yaprağı,Dikenli dalından tuttuğunu,Boğazına düğümlenen acıyıKanıyla yuttuğunu… Ve kimse bilmezKuruyup solmasın diye,Bir demet çiçeğiniGizli gizli akıttığıGöz yaşıyla suladığını… Ve kimse bilmezAcımasına dayanamadığıNarin yüreğiGüldürmeye çabalarkenOnun da yüreğinin ağladığını… Ve kimse bilmezYangın yerine dönmüşYüreği söndürmeye uğraşırkenOnun içindeSonu gelmez volkanlarınPatladığını… Erol YILMAZ
Burada devlet düşünürken kelimenin kökünden ziyade bir mekanizma, bir tüzel kişilik olarak ortaya çıkışından ve sürdürdüğü işlevinden bahsetmek istiyorum. İnsan hayatında gerçekleşen ve ortaya çıkan her şey gibi o da ihtiyaçtan çıktı diyebiliriz. İnsanlar genellikle iki çeşit davranışlarda bulunurlar. Birinci grup; iyiyi, doğruyu herhangi bir kurala, kanuna gerek duymadan, toplumsal değer yargılarına ihtiyaç …
İnsanlar, insanın hep istikrarlı olmasını isterler. Bunu isterken bilirler mi ki o insana hep haksızlık ederler?! Kendileri de dahil her zaman ve her halükarda insanın istikrarlı olabilmesinin mümkün olamayacağını bilemezler. İnsan değil midir hep farklılıkların, zıtlıkların egemen olduğu alem?! İnsan değil midir bu yapısıyla insan olmanın gereğini yerine getiren?! Huzuru ararız bazen kendimizde, istikrarlı olmakla, …