DENEMELER

Bizi Ortak İyiye, Ortak Değerlere Çağıranlara Selam Olsun…

Din ana yapısı/özü itibariyle birey ve toplumlara hayat vericidir, kuraklıktan ve çoraklıktan kurtarıcıdır. Bizi kurtaracak son peygamber, son kitap ve son dinin emirlerini referans alarak hayata taşımaktır.

      Dinimiz İslam, Peygamberimiz Hz. Muhammed(sav), kitabımız Kur’an diyerek övünmek bizi kurtarmaz. Bizi adam edecek, keşmekeşlikten kurtaracak olan son peygamber, son din ve son kitabın öğretileri doğrultusunda hareket etmektir. Peki bu tür bir hareket nasıl mümkün olacaktır?

     Dini, islami, insani, fıtri ve vicdani damarları/argumanları diri tutmak/aktive etmekle mümkün olacaktır.  

     Dinin ana kaynağı kitaptır. Bu kitapta hayat rehberimiz, başucu kitabımız Kur’an’dır. 

     Prof. Dr. Şaban Ali DÜZGÜN’ün “Kur’an’ın temel amacı ise örfü marufa çevirmektir. Maruf ise ortak iyidir/ortak deĝerlerdir!” tanımı çok önemlidir. Din ademi öldürmek için değil diriltmek/şenlendirmek için gelmiştir. Kur’an’ın soluklaștıĝı yerlerde hurafeler, bid’atler ve gelenekler ortaya çıkar!  İlk emri “Oku!” olan bir dinin hayata dinamiklik katmaması imkansızdır. Bu doğrultuda hareket eden her insanın da yaşadığı çağa olumluluk, anlamlılık ve ahlakilik katması kaçınılmazdır. Bugün İslamafobia üretenler en başta kendi geleceklerini tehlikeye atmakta diğer yandan da yaşadıkları çağa en büyük ihaneti yapmaktadırlar.

     Bizler insan kalmayı ve insan ölmeyi becerebilmeliyiz ki mensubu olduğumuz din hayatiyet kazansın.  Her bir ademi alem gibi görmek, her bir ademi öldürmeyi tüm alemi öldürmekle eşdeğer görmek gerekir.

     “Zira her şey, O’nun katında bir ölçü ve gayeye bağlanmıştır!” Ra’d, 13/8

      Bu ölçü çerçevesinde bir kimsenin kendi heva ve hevesine, keyfiyetine göre hareket etme lüksü yoktur.  Allah(cc)’ın kitabından belirttiği ölçülere göre bakış açımızı ve gidişatımızı belirlemek gerekir. Dini mistisizmden, ritüelliğe sürüklemekten, seramonik yada statik bir tablodan, daralmışlıktan kurtarmak gerekir.

      Ve aşağıda acizane sıraladığımız şu 8 maddeyi öncelemek gelecek adına ve insanlığın huzur ve mutluluk içerisinde yaşaması adına umudumuzu bir kat daha artıracaktır. 

     1- Kitabı, insanı, evreni, doğayı, olayları okumak, islam’ın șartlarından / farzlarındandır!

     2- Aklımıza, ruhumuza ve benliğimize vahiyle abdest aldırmak gerekir. Zira Rabbimiz Kur’an’ın 700 küsür yerinde akletmekten, düşünmekten, sorgulamaktan bahseder. O yüzden de akletmek, fikretmek, fehmetmek ve fıkhetmek islam’ın șartlarından / farzlarındandır!

     3- Takva ve sorumluluk bilinci kușanmak islamın șartlarından / farzlarından biridir!

     4- İnsan ile islam arasındaki tüm engelleri kaldırmanın bir adı olan Cihad, İslam’ın en önemli șartlarından / farzlarındandır!

İmam-ı Maturudi der ki; “Cihad, savașa giden bütün yolları tıkamaktır!”

     5- Emaneti ehline vermek, Allah(cc) için adaleti gözetmek, yetimi ve öksüzü koruyup kollamak, İslam’ın șartlarından / farzlarındandır!

     6- Dürüst ve erdemli davranıșlar ortaya koymak, Emrolunduĝun gibi dosdoĝru olmak, hak ve hakikatin ortaya çıkması için ter dökmek, İslam’ın șartlarından / farzlarındandır!

     7- İstișareye önem vermek, zalimlere meyletmemek, kardeșlerine karșı katı kaba ve sert davranmamak, İslam’ın șartlarından / farzlarındandır!

    8- Sözün her türlüsünü dinleyip en güzeline uymak / tabi olmak İslam’ın șartlarından / farzlarındandır!

     Selam ve dua ile!     

Hüseyin Emre AKTAŞ               

Tepkinizi İfade Edin
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.

5 1 Oy
Gönderiyi Puanla
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi bildirmek ister misiniz, lütfen yorum yapınx