Hayaller
Günümüz insanları hayal kuramaz oldu. Oysa hayal kurmak, hedef koymak için gereklidir. Toplum olarak hayalleri öldürmekte üstümüze yok. Sanatçı olmak isteyen bir çocuğa ‘senden sanatçı mı olur?” ya da ‘sanatçı olacağına; doktor, mühendis ol…’, ‘Doktor olacağım’ diyen çocuğa, ‘bu puan ile mi olacaksın? Senden bir şey olmaz’ söylemleri ile onun hayallerinin, dolayısı ile hedeflerinin önüne set koyarız.
Hayalleri olmayanın hedefleri de olmaz.
Yapılan araştırmalar, yaş ile birlikte hayal kurmanın azaldığını, gerçeklik adı altında hayallerimizi öldürdüğümüzü gösteriyor. Bir hedefe varmak için hayal kurmak gerekir ve hedefler hayallerde şekillenir oysa.
Hayal kurmak ile başlar eylemler.
Jules Verne bu konuda güzel bir örnektir. Yazdığı kitaplar sonrasında, icat edilen yedi buluşu vardır. Bunlar; Denizaltı, helikopter, video konferans, uzay kapsülü, hologram, elektrikli sandalye ve güdümlü füzedir. Jules Verne kitaplarında bu aletlerden bahsederken, sonrasında gerçekleşebileceğini düşünmüş müdür bilinmez fakat bu kitaplarda ki hayaller birilerinin hayali oldu, hayali hedefi oldu hedef olunca sonuçta gerçekleşti.
Hedefler, insanı sonuca götürmelidir.
Sonuca ulaşamıyorsanız, hedef – plan doğrultusunda sıkıntılarınız var yada sizi sonuca götürecek hedefler koyamıyorsunuz demektir.
Hayalleriniz, hedefleriniz kendi adınıza, kendiniz tarafından konulmalıdır.
Başkasının sizin üzerinizde ki hayalleri, hedefleri size ait değil, sizin yerinize hedef koyana aittir. Bu hayaller, hedefler sizin hayal ve hedefleriniz ile bağdaşmıyor ise bunlardan başarı beklenemez.
Gerçekçi ol, imkansızı iste.
Bugün hayal diye baktıkların gelecekte hayatının gerçekleri olabilir.
Hayallerinizi öldürmeyin.
İçinizdeki çocuk hayaller kurmaya, kurduğu hayaller üzerinden hedefler koymaya devam etsin.
Şimdi dayanın arkanıza,
başınızın üstüne davet edin hayal bulutlarını,
huzurla, mutluluk ve yüzünüz de bir gülümseme ile.
Yeşim Mızrak Gemici
* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.