Nobel Ödüllü Müslüman Fizikçi – Abdus Salam
Muhamm ed Abdus Selem 1926 yılında Pakistan’da doğdu. 6 yaşında dördüncü sınıfa kabul edildi, çünkü çok başarılıydı. 12 yaşındayken, Pencap Üniversitesi’nden öğrenci olan Abdus Salem, sınavları başarıyla geçti, adını Pakistan tarihinde altın harflerle yazdı.
Abdus Salem, Lahor’daki Pencap Kolejinden mezun olduktan sonra Cambridge Üniversitesi’ne girdi ve üç yıl sonra yüksek lisansını kazandı. 1952’de “Kuantum Elektrodinamik” konulu doktora tezini savundu. Pakistan Devlet Koleji’nde Profesör olarak çalıştıktan sonra, Cambridge’de matematik profesörü olarak döndü. 1957’de Londra’daki Imperial College’de Teorik Fizik Bölümünde profesördü. Abdus Salem, 1963’ten 1993’e kadar Trieste’deki (İtalya) Uluslararası Teorik Fizik Merkezi’nin direktörlüğünü yaptı.
1979’da, Abdus Salem, Stephen Weinberg ve Sheldon Glashow , temel parçacıklar arasındaki zayıf ve elektromanyetik etkileşimler teorisinden dolayı Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü. Bu nedenle, Abdus Salem, Nobel Ödülü’nü alan ilk Pakistanlı, Mısırlı Enver Sedat’tan sonra Nobel Barış Ödülü’nü alan ilk Müslüman ve Nobel Barış Ödülü’nü alan ilk Müslüman. Salem, İslam’ın bilim arayışının ana nedeni olduğunu söyledi. Bir makalede şöyle dedi:
“Kuran bize Tanrı’nın kurallarını ve doğa yasalarını düşünmemizi emrediyor. Yaratıcımızın tasarımını düşündüğümde Tanrı’ya şükrettiğim için Tanrı’ya teşekkür ediyorum.”
Nobel Ödülünü Alma
Nobel Ödülü’nü dinledikten sonra Abdel Salem hemen camiye gitti ve Allah’a dua etti. Kur’an-ı Kerim Asıl Konuşmasının 3. ve 4. ayetleri okuyarak başladı ve bunları İngilizceye çevirdi.
Yedi kat göğü birbiri üzerine tabaka tabaka yaratan da O’dur. Rahmân’ın yaratmasında bir uyumsuzluk göremezsin. Gözünü çevir de bak, bir bozukluk görüyor musun? Sonra tekrar tekrar yine bak; sonunda göz, aradığı bozukluğu bulamayıp güçsüz ve bitkin bir halde sana geri dönecektir. (Mülk Suresi, 3-4)
Sonra konuşmasına devam etti:
“Bu aslında tüm fizikçilerin inancıdır. Araştırmamız ne kadar derinse, gözlerimizdeki parlaklık o kadar büyüktür.”
Muhammed Abdüs Salem 21 Kasım 1996’da İngiltere’de 70 yaşında vefat etti..
* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.