Dünya’nın yüzde 1 lik kodamanları – BBC çeviri
Katie Hope – BBC Haber, Davos – 22 Ocak 2018
İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, küresel gelir adaletsizliğinin 2017’de arttığını ifade ederek geçen yıl üretilen küresel servetin yüzde 82’lik bölümünün en zengin yüzde 1’lik kesime gittiğini söyledi.
Dünyanın fakir yüzde 50’lik kesimindeyse herhangi bir servet artışı yaşanmadı.
Oxfam’a göre çıkan sonuçlar küresel ekonomik sistemin başarısızlığının bir işareti.
Vergiden kaçınma, şirketlerin siyaset üzerinde artan etkisi, işçi haklarının uğradığı erozyon ve kemer sıkma politikaları gelir adaletsizliğindeki uçurumun derinleşmesinde başlıca nedenler olarak belirtildi.
Oxfam geçtiğimiz 5 yıl için de buna yakın raporlar hazırlamıştı.
2017 yılında yapılan hesaplamalara göre dünya nüfusunun yarısının servetinin 8 kişinin elinde olduğu belirlenmişti. Oxfam bu yıl bu sayının 42 olduğunu ifade etti, geçen yılın sayısını ise 8’den 61’e revize etti. Revizyona gerekçe olarak, elde edilen güncel verilerle yapılan yeni hesaplamalar gösterildi.
“Kabul edilemez”
Oxfam Direktörü Mark Goldring, rakamların sürekli olarak yeniden düzenlenmesinin, raporun o sırada mevcut en iyi verilere dayandığı gerçeğini yansıttığını belirterek şöyle dedi: “Tabloya neresinden bakarsanız bakın bu kabul edilemez bir eşitsizlik seviyesidir.”.
Oxfam’ın raporu, bir İsviçre kayak merkezi olan Davos’taki Dünya Ekonomik Forumunun başlangıcıyla aynı zamana rastlıyor. Her yıl yapılan forum, dünyanın önde gelen siyasi ve ticari liderlerinin ilgisini çekiyor. Eşitsizlik forum gündeminde en üst düzeyde yer alıyor.
…
Kuruluş, ekonomik işleyişlerin gözden geçirilmesi ve şirketlerin hissedarların kârını maksimize etmek üzere çalışmasının sosyal etkilerinin dikkate alınması gerektiğini vurguluyor.
Oxfam’ın önerileri arasında, dünyanın en zengin yüzde 10’luk kesiminin toplam servetinin en fakir yüzde 40’lık kesimin gelirini aşmaması için hükümetlerin aktif olarak çaba göstermesi var.
Ancak serbest piyasa ekonomisini savunan düşünce kuruluşu Ekonomik İlişkiler Enstitüsü Direktörü Mark Littlewood, “Oxfam, yoksul kesimlerin sorunlarına çözüm bulmaktansa zengin şahısları bir takıntı haline getirmiş durumda” şeklinde yorum yaptı:
“Daha yüksek vergiler ve servetin yeniden dağıtımı fakir kesimler için bir fayda sağlamayacaktır. Zengin şahıslar aynı zamanda en çok vergiyi ödeyen kişiler. Gelirlerinin azaltılması kimseye bir fayda sağlamaz.”
…
Fakat Oxfam, dünyanın en yoksul kesiminin servetinin, net borçlu insanları ayırarak yeniden hesaplama yapılsa bile, sadece 128 milyarderinkine eşit olduğunu söyledi.
Kaynak: http://www.bbc.com/news/business-42745853
* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.