DENEMELER

Kumaşın Kalitesi

Emek çekenler anlar ne demek istediklerimi…
Eğer, güzel bir san’at eseri ortaya koymak istiyorsanız; işlediğiniz motife, desene, renklerine, illâ da üzerine işleyeceğiniz kumaşa dikkat etmelisiniz…
Bir mobilya işleyecekseniz; ağacına, üzerine kazacağınız tahtasına…
Bir demire şekil verecekseniz, iyi su alıp almadığına, iyi dövülüp dövülmediğine ateşte…
Bir toprağı canlandırmak, iyi ürün almak istiyorsanız; kıraç olup olmadığına, kumlu, killi, humuslu mu?münbit mi; yoksa koyduğunuz tohumu kurutup yok mu ediyor? Oluşuna mutlaka dikkat etmelisiniz.
Ben 30 yılıma yakındır, eğitim sürecimde ki tecrübelerimle yola çıkarken, bunları sizlere rahatlıkla söyleye bilirim.

Elinize aldığınız malzemeyi şöyle bir yoklamalısınız. Bu malzemeden ne çıkarabilirim? Eğer hayalinizde ki motiflerden bir san’at eseri ortaya koymak istiyorsanız, sağlam zeminler üzerine işlemelisiniz. Motifleriniz çok güzel olabilir, işlemek için sabır da göstermiş olabilirsiniz. İçine zamanınızı, hayallerinizi, muhteşem dünyanızı ideallerinizi katmış, ortaya muhteşem bir san’at eseri çıkartmış olabilirsiniz.

Bir gün yolda yürürken, o işlediğiniz motifi bir çöpün kenarında çamurun içinde veyahut da bir kişinin elbisesinin yapıştırılmış bir motif olarak, bir yama olarak göre bilirsiniz.
Pamuklu kumaşı bilenler bilir; yakmaz, sıkmaz, kokmaz, kokutmaz… Şimdilerde birçok adı olsa da; patiska, goblen, hasa, terilen, alpaka vb…

O muhteşem san’at eseri, hayalinizi ve geleceğinizi süsleyen motiflerinizi işlemek için mutlaka ipliği sağlam, kalitesi sağlam, sağlam dokunmuş bir kumaş tercih etmelisiniz. Aynı motifi sağlam olmayan, kalitesi olmayan, verilmemiş, lâlettayn dokunmuş bir kumaş üzerinize işlerseniz çok geçmeden o motifinizi taşıyamayacak ve en kısa bir şekilde kopacak, o kumaştan yırtılıp dökülecek ve ortada sadece bir çöp kenarına bırakılmış motifleriniz kalacaktır.

Sağlam zeminlere işlendiyse motifleriniz hiç korkmayın, nesilden nesile geçse, aktarılsa bile; o emeğiniz asaletinden hiç taviz vermeden ortada olacaktır.

Eskilerin şöyle bir sözü vardır “otu çek, köküne bak”
Ben de öyle söylerim hep…
“OTU ÇEK, KÖKÜNE BAK”

Emeğinizi lütfen ziyan etmeyin. Asil ve asaletle tanışmış, anne-babası emek çekmiş; sana da sadece üzerine atılacak bir motif kalmış, rahatlıkla atın motiflerinizi; kumaş sağlam, motif sağlam harika olacaktır…

Yalan, hırsızlık, adaletsizlik, dilencilik, kıskançlık, hainlik, hasedlik, asaletten, vefadan yoksun yetiştirilmiş, hiç mutlu olmamış, sürekli kıyas içerisinde yetiştirilmiş bir çocukla; edep, irfan, ahlâk, terbiye, vefa, doğruluk, emeği ziyan etmemenin hassasiyetiyle yetiştirilmiş bir çocuğa aynı motifleri işlersiniz ana aynı güzelliği göremezsiniz. Kumaşın kalitesi motifi kaldıramadığı için düşer aşağıya.

Yıllar sonra bir çöplükte görmek istemiyorsanız motiflerinizi, atarken daha dikkatli olun!!
VAYY EMEKLERIMM şarkısını çok söylemek istemiyorsanız; ince eleyip sık dokuyun, ama kumaşınızdan kalite koksun.

UNUTMAYIN…!
Her kumaş ayrı bir tezgâhta dokunur…
İyi dokumalar…

Allah iyi insanlara denk getirsin…
İşi: güzel motif atmak
Hatası: iyi kumaşı bulmakta zorlanmış…
Mahsulü: Çok az da olsa nadide eserleri oluşmuş bahtiyar…
Olağan dışı: Bazı istisnalar kaideyi bozmaz…
Temennisi: İstisnalara gelirsiniz inşaallah, iyi insanlar…

Kumaşınız sağlam, motifiniz şahane, eseriniz muhteşem olsun…
Kalın güzellikle…

İclâlgül GÖLGELİ
İyilerin Kasnakçısı

Tepkinizi İfade Edin
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.

İclalgül Gölgeli

İclalgül Gölgeli, 12 kardeşin 9 numaralı, 60 doğumlu Malatya'nın Gündüzbey kasabası'nda dünyaya gelen, yüksek öğrenimini Ankara Gazi Üniversitesi'nde yapan, hayatını kendini ve insan yetiştirmeye adayan bir garip virgülüm. Yazar değilim. Hayatıma dair çok insan hikayeleri biriktirdim. Çok iniş çıkışlarım, çok duraklarım ve yol başlangıçlarım oldu. Kısacası, insan okuyor ve insan dokuyorum. Son nefesime kadar da böyle olacak umuyorum. Saygı selam ve başarı dileklerimi iletiyorum.
3 3 Oy
Gönderiyi Puanla
Abone ol
Bildir
guest
1 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
Derya karırcı
Derya karırcı
2 yıl önce

👏👏👏👏çok güzel şaheser değerinde hatta bir pırlanta değerinde bu sözler manevi değerlere sahip bilene görene insan işlemek harika insan yetiştirmek bir salihat ne mutlu salihat işleyenlere bu sözleri diline döktüren Rabbime hamdolsun emeğinize yüreğinize sağlık olsun zihniniz açık olsun

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
1
0
Düşüncelerinizi bildirmek ister misiniz, lütfen yorum yapınx