Sevgili Laedri,
Sevgili Laedri,
Sosyal medyada sık sık senin adınla paylaşılan özlü sözlere denk geliyorum. Söylediklerin çok hoşuma gidiyor. Bazı sözlerine ise muhalefet etmek istiyorum ama senin adına açılmış bir hesap bulamadım. Seninle konuşabilmeyi isterdim.
Bir sözünde “İnsanlar, onlar için ne yaptığınızı anlamazlar; ta ki, siz yapmayı bırakana kadar” demişsin. Senin çok fedakar biri olduğunu zannetmeme sebep oldu bu sözün. Fedakarlık kelimesinin kökeninde fidye, bedel ödeme anlamları yatıyormuş. Neden fedakarlık yaptığını merak ediyorum. Fedakarlık yaparak neyin bedelini ödediğini biliyor musun? Özveri kelimesi ise öz’ünün daha farkında bir kelime. Bence kendini feda etmeyi bırakmalısın. Kendinden vazgeçmeyi bırakmalısın. Kendin de bir insansın, hatırla, her insan kendinin hamalı. Bir insan kendi yükünün kaç katını taşıyabilir? Hem başkalarının yerine başkaları için taşıdığın yükler başkalarının kaslarının zayıflamasına yol açmaz mı? İstemeden başkalarının gelişimine engel oluyor olabilirsin. Sözlerinde, onlar için yaptıklarını fark etmeyenlerin yetişkin insanlar olduklarını varsayıyorum.
Sevgili Laedri,
Bir sözünde de, “Konuşmadan anlaşabildiğin insandır dost dediğin” demişsin. İki insan düşündüm, yan yana ama sessizce oturuyorlar. Biri A diğeri de B kişisi olsun. A kişisi kafasında B kişisiyle konuşuyor ve A’nın kafasındaki B, A’yı dikkatle dinliyor ve A’nın sözlerini onaylıyor. Aynı şeyler B’nin kafasında da oluyor. B kişisi de A’nın kendisini ne kadar iyi anladığını düşünüyor. Biz sussak da zihinlerimiz konuşmadan duramıyor ki. A ile B gerçekten konuşmaya başlarlarsa ne olur, merak ediyorum. B, A’ya filan konuda katılmadığını söylerse A, B’ye nasıl bir tavır takınacak? A, B’nin kendisini anlamadığını mı düşünecek? İki kişi konuşarak çok iyi anlaşıyorsa muhtemelen onlardan biri baba (ya da ana) diğeri de ergenliğe henüz girmemiş çocuktur. Efendiyle köleler de çok iyi anlaşır Laedri. Hatta onlar konuşmadan o kadar iyi anlaşır ki uzaktan iki iyi dost gibi görünürler. Bu sözünü okuyunca bazı dostlarımla bazen anlaşamadığım için kendimi kötü hissettim. Sence ‘anlaşma’ uğruna kendimden ödün mü vermeliyim? Kendimi feda etmeden yakın ilişki kurmam mümkün değilmiş gibi görünüyor. Senin dediğin gibi iyi bir dost olamadığım için kendimi kötü hissediyorum Edri!
Bazı sözlerini burada paylaşmak istemiyorum Edri. Sana Edri diyebilir miyim? Bazı sözlerinde konuşuyor gibi değil de kusuyor gibisin ama kime, neye kustuğun benim için çok belirsiz. Sözlerini kimin üstüne alınması gerektiğini anlayamıyorum. Muhakkak birine kızıyorsun, belli, ama kime kızdığını kestiremiyorum. Keskin konuşuyorsun. Roma’yı yakmandan endişe ediyorum. Evdeki yorganları saklamalı mıyım? Gerçi eskisi gibi pireler yok evlerde ama emin değilim. Hayat bu.
Belirsizlik hoşuma gitmiyor Edri. Seni, bir perdenin ardından konuşan kadınlara benzetiyorum bazen. Haklısın. Perdelerin ardından konuştuğumuz oldu. Sevgilimize mektup yazarız diye okuma yazma öğrenmediğimiz, erkeklerin gittiği yerlere gidemediğimiz, erkekler gibi özgürce kendi ifade edemediğimiz, konuşulup dertleşmeye muhatap alınmadığımız ve daha pek çok durumlar oldu. Senin bir kadın olduğunu düşünmem, seni düşünürken aklıma gelen bu perde imgesinden Edri, gerçekte kim olduğunu bilmiyorum. Belki bir gün bir hesap açıp gerçek yüzünü gösterme cesaretine kavuşursun. Umarım o gün yakındır Edri, çünkü seninle konuşabileceğimizi sanıyorum. Bu durum şu an sanmaktan öteye geçmiyor. Senin kimliğindeki belirsizlik sözlerine yansıyor Edri. Sözlerin edilgenleşiyor, anlıyor musun? Belirsiz sınırları olan bir varlık gibi öfke titriyor sesinde. Sözlerindeki bütün sitemlere aşina olduğumu bilmeni istiyorum. Yalnız olmadığını bilmeni istiyorum. Seni anladığımı bilmeni istiyorum. Öfkeni susturmayı aklımdan bile geçirmem ama Edri, insanın belirgin sınırlara kavuşması için tutunduğu bazı şeyleri bırakması gerek. Belirginlik için belirsizliği bırakması gerek. Kim’lik için kim’sizliği bırakması gerek. Sana, seni rahatsız eden şeylere isyan etmeyi bırak diyemem Edri, isyan et! İsyan et! Perdeye Edri, perdeye. Önce perdeye isyan et.
Sevgiler.
La Edri.
* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.