DENEMELER

Öfkelenirsen, Sinirlenmek İçin Sabahı Bekle…

Öfkelenmedim, öfkelenmem diyeni hiç tanıdınız mı? Bilmiyorum…

Öyle zaman olur ki; canımızı sıkan, yüreğimizi daraltan, hatta canımızı burnumuzdan çıkartan hadiseler yaşarız. Bu, hayatımızın her alanında görebileceğimiz, yaşayabileceğimiz bir durumdur. Ailemize, çocuklarımıza, hocamıza, kocamıza, en çok sevdiklerimize, en çok nefret ettiklerimize; sokaktaki satıcıya, trafikteki “aymaz”a, iş arkadaşımıza, gönüldaşımıza…

Bazen öfkede sınır tanımaz, kırar döker; canını fiziksel olarak yakmaya ve öldürmeye kadar götürebiliriz öfkenin ucunu…

Öfke kontrolünde sorun varsa, engelsiz patlama meydana getirebiliyorsak; kendimizi sınırlamada sıkıntımız var ve kontrol edemiyorsak sorunumuz büyük demektir.

Öfkenin arkasında ki duyguyu tesbit edip, ona dokunmadığınız takdirde, öfkenizi kontrol etmeniz mümkün değil.

Öfkenin arkasındaki duygularını keşfet. Onu anlamaya çözmeye çalış ve çözme noktasına getir. Karşındaki durum ne olursa olsun; öfkenin arka tarafında gizlenen değersizlik, yetersizlik, kendini ifade edememe; kişinin öfkesini ortaya koymasına, aşırı bir tepki yaşamasına neden olur.

Al-i İmran 134‘te
“Onlar, bollukta da darlıkta da infak edenler, öfkelerini yenenler ve insanlar (daki hakların) dan bağışlama ile(vaz) geçenlerdir. Allah iyilik yapanları sever” buyuruyor, Rabb’imiz…

Beklettiğimiz ve biriktirdiğimiz olaylar, durumlar; her şeyi darmadağın edecek şekilde bir öfke patlaması yaşatabilir. Bundan dolayıdır ki, kırıldığımız, takıldığımız bir meselede, duygularına göre ifade edip, patlama noktasına gelmeden çözüm noktasını bulmamız gerekir.

“Bu doğru değil,
Bunu sen yanlış anladın,
Neden bunu yapıyorsun,
Böyle yapmasan daha iyi olur”… gibi,
küçük dokunuşlarla ifade edersek,
biriktirmeden patlamanın önüne geçebiliriz.

“Beni üzdün
Beni kırdın..” gibi hislerini muhatabına söyleyebilmelisin.

Dik durup, diklenmeden götürebilirsek ilişkilerimizi daha sağlıklı bir mecraya oturtabiliriz.

“Bardağı taşıran son damla olmasın” hiçbir zaman. Aslında bardağı hiç doldurmasın.

Olayın kendisine baktığımızda, belki daha sonra konu edilmeyecek kadar küçük ve basit olduğunu görürüz. O halde o olayın altında, hatta onun da altında yatan nedenlere bakmanız gerekiyor. O olayın kendisi mi, yoksa sende oluşturduğu duygu mu seni öfkelendiren.

Birisi ya da birileri seni öfkelendirmeyi başarabiliyorsa; öfkeni minimum seviyede tutman, o öfkenin senin geceni ya da gündüzünü zehir etmeden geçirmene yol açacaktır.

Öfkeyle neler kazanıp, neler kaybedeceğimizi mutlaka hesap etmemiz gerekiyor.

“Öfkeyle kalkan zararla oturur “
“Hayatta üç şey kişinin özüne zarar verir” buyuruyor Sevgili Peygamber’imiz. “Öfke, kibir, aç gözlülük”

Yine “öç almaya gücü yeterken, af ile muamele eden kimse ne azizdir” buyuruyor. (As.)

Öfkeliyken konuştuğunuz tüm sözler, sizi haklıyken haksız bir duruma düşürebilir. “Öfkeliyken konuş, göreceksin ki pişman olacağın en güzel konuşmayı yapacaksın” Ambrose BİERCE

Öfkeliyken, aklı selim bir şekilde susup, biraz yürümek, oturuyorsak kalmak, ya da uzanmak, yer değiştirmek ve mümkünse öfke anımızı sabaha tehir edip, sabahleyin konuşmayı denemek en güzelidir.

“Öfkenin öncesi delilik, sonu pişmanlıktır.”

Öfke, kaleye ata bileceğin bir top varken, topu taca ya da kendi kalene atmandır.

Ya Rabbi! Gerek hoşnutluk, gerekse öfke hallerimde daim hak sözü söylemeyi bana nasip et” diye Peygamber duasıyla bitiriyorum sözlerimi…

Vesselam

İclalgül Gölgeli
Danışman-Yaşam koçu
16.1.2021

Tepkinizi İfade Edin
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.

İclalgül Gölgeli

İclalgül Gölgeli, 12 kardeşin 9 numaralı, 60 doğumlu Malatya'nın Gündüzbey kasabası'nda dünyaya gelen, yüksek öğrenimini Ankara Gazi Üniversitesi'nde yapan, hayatını kendini ve insan yetiştirmeye adayan bir garip virgülüm. Yazar değilim. Hayatıma dair çok insan hikayeleri biriktirdim. Çok iniş çıkışlarım, çok duraklarım ve yol başlangıçlarım oldu. Kısacası, insan okuyor ve insan dokuyorum. Son nefesime kadar da böyle olacak umuyorum. Saygı selam ve başarı dileklerimi iletiyorum.
3.8 12 Oy
Gönderiyi Puanla
Abone ol
Bildir
guest
8 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
Filiz gündüz
Filiz gündüz
3 yıl önce

Duanıza Amin diyorum. Öfke başıboş bırakılacak bir duygu değil. 🌷♥️

Filiz aslan dogan
Filiz aslan dogan
3 yıl önce

Baştan sona gerçek bir yazı günlük hayatımızda çok kez karşılaşıp öfkemize yenik düştüğümüz çok anlar var ve düşünmeden hareket ettiğimizi herşey kırılıp döküldükten sonra fark ediyoruz ne yazikki

Nursima Şenyuva
Nursima Şenyuva
3 yıl önce

çok güzel ifade edilmiş kalemine yüreğine sağlık olsun İclal ablacığım..

hicran erkişi
hicran erkişi
3 yıl önce

Öfke kontrolü gercekten zor bir mesele bu konudaki psikolojik yaklaşım çok hoşuma gitti öfkenin arkasındaki psikolojik nedenler…hem ayetlerle hemde insan psikolojisi ile harmanlanmış bir düşünce yazısı…bizimle paylaştiginiz için teşekkürler kaleminize saglik

Derya katırcı
Derya katırcı
3 yıl önce

Amin

Derya katırcı
Derya katırcı
3 yıl önce

Çok güzel anlatım abla efendimizin duasıyla bundan sonra hep söylüyeyim hatta ilk ezberleyeyim gerçekten kendini ifade edememe çok zor bendede bazen oluyor öfkede olunca yanlış sözcükler çıkıyor emeğine sağlık çok teşekkür ederim

Esra karabulut
Esra karabulut
3 yıl önce

“Bardağı taşıran son damla olmasın” hiçbir zaman. Aslında bardağı hiç doldurmasın….
Ne kadar da dokunaklı bır söz derınden etkıledı benı(bardağın son damlasına kadar taşırmadan acamadıgım ıcındır yuregımı belkı de)
Yüreğinize sağlık…

Mihrace
Mihrace
3 yıl önce

Çok güzel bir noktaya değinmişsiniz. “Öfkenin arkasında ki duyguyu tespit et” Çoğu zaman dönülmez hatalar yapma noktasına bizi götüren öfke, aslında buzdağının görünen, ufacık kısmı. Belki öfke duygusunu ortaya çıkaran ana duyguları fark edip, o duyguyu hakkıyla yaşasak kendimizi öfkenin kapısında bulmayacağız. Her zaman psikoloji de “İfade edilmemiş duygular asla ölmez; sadece diri diri gömülür ve sonradan daha korkunç şekillerde tezahür ederler.” denilir. O korkunç şekli “yıkıcı öfke haline bürünmek” diye ifade edebiliriz sanırım. Çok teşekkür ederim can alıcı noktalara değindiğiniz için.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
8
0
Düşüncelerinizi bildirmek ister misiniz, lütfen yorum yapınx