DENEMELER

Kadın Cinselliği Üzerine

Geçenlerde Doç. Dr. Emir Kaya’nın cinsellik ve evlilik üzerine bir yazısı düştü önüme. Genel olarak, evlilik ve cinselliği ayrı gören, evliliği sadece cinsellik için olması gerektiğini düşündüren, evliliğin diğer şartlarını taşımasa da olur anlayışı ve tamamen erkek bakış açısı ile yazılmış bir yazıydı (Dileyenler, bulup okuyabilir). Özetle, evliliğin olmazsa, olmazlar ile zorlaştırıldığı, bu yüzden gençlerin yaşayamadıkları cinselliklerinden dolayı sıkıntı yaşadıkları, evlilik için şartlara gerek duyulmadan evlilik yapılmasını gerektiği, evliliği zorlaştırmamak gerektiği üzerinden gidilerek anlatılıyordu.

Tamamen erkek bakış açısı ile ele alınmış bu yazı da, kadınların da cinselliği, erkekler gibi sadece vücut gerginliklerini atmak için yapabilecekleri bir eylem gibi düşünülmesi, buna yönelik öneriler sunulması, bu coğrafya da hâlâ kadın cinselliğini anlayamadığımızı yada anlamak istemediğimizi hatırlattı bana. Hatta bunu erkekler kadar, danışanlar ile görüşmelerimizde kadınların da anlayamadığını fark ediyorum. Kadın cinselliği konusunda, bilinçli olanlar toplumun az bir kesimini oluşturuyor.

Cinsellik, insanın cinsel özelliklerinin bütününü ve birlikteliği de içine alan daha geniş kapsamlı bir kavramdır. İnsan doğası gereği, cinselliği yaşamak ve arzularını tatmin etmek ister.

Cinselliğin eskisinden daha çok konuşulduğu, daha özgür yaşandığı düşünülse de, yaşamdaki yansıması hâlâ “ayıp, yasak, günah” üçgeninde sıkışıp kalmıştır. Ancak, cinsellik sağlıklı yaşamın doğal bir parçasıdır.
Böyleyken bırakın cinselliği, cinsel organlarımızın anatomisini bile bilmeyiz çoğunluk.

Cinsellik değerlerimiz, tutumlarımız, davranışlarımız, fiziksel görünümümüz, inanışlarımız, duygularımız, kişiliğimiz, sevdiğimiz sevmediğimiz şeyler, kişiliğimiz ve sosyalleşme alanlarımızla şekillenir. Sosyal normlar, kültür ve dinden etkilenir. Üremenin yanı sıra, cinsel zevk almayı ve vermeyi içeren cinsellik tüm yaşam boyunca devam eder.

Cinselliğin anlamlı ve doyumlu olmasında cinsel arzu, içtenlik, cinsel deneyimler, sevgi, cinselliğe verilen anlam, cinselliğin yaşandığı ortam, insanın ruh dünyası, eşi ile ilişkisi ve eşinin önemi büyüktür.

Romantizm ve erotizm kadın – erkek ilişkisinde önemli iki bileşendir.

Kadınlar romantizmden, erkekler ise erotizmden hoşlanırlar. Fizyolojileri nedeni ile erkekler için erotizm, kadınlar için ise romantizm ön plandadır. Erkekler için göze hitap etmesi, kadınlar için ise kulağa hitap edilmesi gerekir. Erkek görsel etkenler ile kolaylıkla uyarılırken, kadınların, uyarılması için daha çok çaba gerekir. Kadın için cinsellik yatağa gitmeden başlar, güzel bir söz, arzulu bir bakış, küçük bir dokunuş, kadına sevildiğini, istenildiğini hissettirecek, yatak odasına geçildiğinde istenen erotizmi sağlamak kolaylaşacaktır.

Kadın duygusal bir şey hissetmediği bir erkek ile birlikte olmak istemezken, erkekler de bu çok da önemli değildir. Fakat cinsellik birbirini seven iki insanın, meşru dairede bir arada yaşanması ile daha anlamlı ve doyurucu hale gelecektir.

Doç. Dr. Emir Kaya’nın yazdığı yazıda katıldığım şey ise; evlenmek isteyen gençlerimizin önüne aileler ve toplum olarak koyduğumuz engeller. Okul bitsin, iyi bir iş, iyi bir maaş, evin hiç bir eksiği olmasın, her şey dört dörtlük olsun diye uğraşılırken, gençlerin yaşları geçiyor ya da bu şartlar gençlerimizi korkutuyor ve evlilikten kaçınır hale geliyorlar. O yüzden gençler için evlilikleri kolaylaştırmalıyız.

Evlilik bir birlikteliktir.
Yol, hayat arkadaşlığıdır.


Evlilikler de, hayat ile birlikte cinsellik de paylaşılır. Yapılan araştırmalar evlilikte cinselliğin %75 etkili olduğunu söylüyor. Bu çok ciddi bir rakam ve boşanan bir çok çiftin yatak odasında da ciddi sorunlar olduğunu görüyoruz. Cinsellik iki seven insanın beden ve ruhlarının dansıdır. Fakat bu dansı iyi yapmak istiyorsanız, kadınlar ve erkekler önce kendilerini sonrasında da karşı cinsi iyi tanımalı, bunun için gerekirse evlilikten önce aile – evlilik danışmanları ile görüşerek bilgi almalı, sağlıklı kaynaklardan desteklemeliler kendilerini. En önemlisi ise eşlerin her alanda olduğu gibi cinsellik alanında da iletişimi sağlam tutmalarıdır.

Mutlu evliliklerin sırrı, iletişim, sevgi, saygı ve mutlu bir cinsellikten geçer. Her zaman dediğimiz gibi; mutlu evlilikler, mutlu aileler; Mutlu aileler ise sağlıklı bir toplum demektir.

Yeşim Mızrak Gemici
İlişki ve Evlilik Danışmanı
www.instagram.com/yesimmgemici

Yeşim Mızrak Gemici

1971, Şubat, Bursa doğumlu Yeşim Mızrak Gemici; evli ve 2 çocuk annesi, ilişki ve evlilik danışmanı ve profesyonel yaşam koçudur. Ayrıca 2000 yılından beri Kur'an Talebesidir. Okumayı, seyahat etmeyi, psikoloji ile ilgili araştırmaları sever. İnsan ayetini okumaya meraklı, dünya da yolcudur...

Yorumları gör

  • Yüreğinize sağlık, toplumun çoğu gunahtir imajı ile hiç bu konularda konuşmak bile istemezler. Aslında cinsellik hayatın en önemli unsurudur.

    • Teşekkür ederim Ahmet Bey.
      Cinsellik fıtri bir olgudur ve Rabbimin bize verdiği bu fıtratı günah olarak nitelemek, ne kadar sağlıklı , günah diyenlere sormak lazım. Günah olan cinsellik değil, bunun gayrimeşru yollar ile tatmin edilmesidir.

  • Kendini geliştirme ve yetiştirme tarzında ufuk açan bir yazı olmuş yeşim hanım emeğinize sağlık 👏👏👏

  • Bu konular zamanında bu kadar doğal konuşulabiliyor olsaydı belki bir çok yuva yıkılmaktan kurtulacaktı bu konularda çok az bilgi var ve bu bilgileri de okumanın ayıp karşılandığı bir toplumda yaşamaktayız malesef. Kalemine sağlık 👏👏👏

    • Haklısınız Feyza Hanım,yuvalar daha sağlıklı olsun , daha mutlu olsun eşler diyorsak, sağlıklı kaynaklardan cinselliği, seksi öğrenmek zorundayız.

  • Selamün aleyküm
    Gençlerin önlerini açmak gerekiyor
    Lakin. Kapitalizm,in dayattigi
    Yaşam biçimi çok zorluyor
    Söz kesme esnasinda dayatılan
    Listeye yazılacak olan altın
    Ev eşyaları ayrı eve çıkma gibi
    Şeyleri yazıp bunlarında sözü alınıyor çoğu aileler başlık parası alıyor malesef tevhidi bir düşünceye sahip olmasına rağmen
    Yapmaktan çekinmeyen ler var
    Evliliklerin 150 bin lirayi bulan bir durum gençler kredi çekerek
    Harama bulastiriliyor
    Ayrı eve çıkıldığında iki bireyinde
    Bunu ödemek için çalışıyor
    Alınan karar çocuk meselesi
    Borcu ödeyene kadar rafa kalkıyor
    Arada bir mesayiye kalmada var
    Evde yemek pismiyor ilterneten
    Yemek hazır geliyor vs vs vs

    Bir 30 yaşında genç ile evlilik
    Hakkında sohpet yaptım..
    Bazı kelimeler kullancam
    Özür dilerim aramızda geçen konuşma...

    Evlenmiyormusun..

    Niye evleneyim ki
    Enayimiyim!

    Nasıl yani dedim..

    Çalışıyorum 6 000 TL aylık alıyorum
    Yaklaşık bankada 150 000
    TL var ordan faiz geliyor
    Bak telefon elimde
    Tek odalı oteller var
    Tek odalı apartman lar var
    Gecelik kiraya tutup
    Bir telefon açtığımda
    Esmeri.sarışını zencisi
    Hemen gönderiyorlar...
    Ne kaynana derdi var
    Ne karı dırdırı var...?

    Çevremde komşularım da
    Beş altı bayan bekar var
    Yaşları 45 şi buldu
    Durumlarıda iyi
    Evlenmeye niyetleri yok
    Gelenleri kibarca kovuyorlar

    Durum bu malesef...

Yeni Gönderiler

Duygu ve Hisler Konusunda Kelime Dağarcığımız…

Spotify'da dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz... Kendimizi ifade etmek, meramımızı anlatabilmek ve doğru anlaşılmak adına kelime…

2 ay önce

Yeni Bir Ramazan

Spotify'da dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz... Ramazan Hicri takvimin 9. ayıdır. 1446. Ramazını yaşayacağız. Ve İslam…

2 ay önce

Eşler Arası Yaygın Sorunlar

Spotify'da dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz... Erkek ve kadın, güneş ve ay gibidir..Tabiri caizse birbirinin iki…

2 ay önce

Artarak İlerlemek

Spotify'da dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz... Türkiye'nin İnovatif Yerli ve Milli Temizlik Ürünleri "Etrafınızdaki beş kişinin…

2 ay önce

Düşünceden Davranışa

Spotify'da dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz... Türkiye'nin İnovatif Yerli ve Milli Temizlik Ürünleri Daha önce de…

2 ay önce

Bilge Atalar

Spotify'da dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz... Türkiye'nin İnovatif Yerli ve Milli Temizlik Ürünleri Bil'ge Ata'lar… Yirmili…

3 ay önce