DÜNYA GÜNDEMİ

Sessiz Gündem: YEMEN – 3 – Sonuç

Yemen’deki insani ve siyasi krizin bu noktaya gelmesi, ayaklanmaların doğal bir sonucu olmayıp bu durum, dünyadaki hemen her iç karışıklıkta olduğu gibi, uluslararası aktörlerin müdahalesi ile ortaya çıkmıştır. Yemen’de de halkın siyasi değişim talepleri ile başlayan ayaklanmalar, önce iç savaşa sonra da bir vekâlet savaşına dönüşmüştür.

Bu tabloyu yaratan temel etken ne açlık ya da kuraklık gibi doğal afetler ne de geleneksel anlamda ülkenin bir başka devletle yaşadığı savaş. Bu insani dram ve yıkımlar, İran-Suudi Arabistan ( ve destekçisi ABD) vekâlet savaşının bir sonucu.

Sorunun yalnızca Yemen’de çatışan taraflardan ibaret olmadığı unutulmamalı. Yemen’deki sorunun çözümü için aynı zamanda İran ve Suudi Arabistan’ın, dolayısıyla ABD’nin de bir anlaşmaya varması gerekmektedir.

11 Eylül sonrası, Afganistan ve Irak’ta görüldüğü üzere Ortadoğu politikalarını silah ve öldürme üzerine kuran ABD, El-Kaide’nin yuvası olarak öne sürdüğü Yemen’de, terörle mücadele adı altında birçok bölgeyi bombalamakta, farklı kabilelerden birçok sivilin de hayatına mal olan bu eylemler neticesinde iç karışıklığı tetikleyecek düşmanlıklar ortaya çıkmaktadır.

Yemen; ilginç ve eşsiz tarihi yapıları (başkent San’a, Wadi Dawan, Dar al-Hajar, eski Hadramut şehri veya Haid Al-Jazil köyü vb.) ve farklı doğa güzellikleri (Sokotra adası, aden körfezi vb.) ile turizm potansiyeli de yüksek olan ancak iç çatışmalar nedeniyle huzur ve istikrarı bulamayan bir ülke. Tüm coğrafi olumsuzluklarına rağmen, tarihte olduğu gibi büyük devletler ve medeniyetler oluşturmasına engel olan en büyük sebep paylaşım kümelerinin kesişim noktasında olması.

Dikkatle incelenirse görülecektir ki yakın tarihte, Müslümanların yaşadığı ülkeler birer birer ve hızlı bir şekilde, içinden çıkılamaz bir kaos ortamına sürüklenmekte, büyük krizlere boğularak Müslümanlar birbirine kırdırılmaktadır. Milyarlarca dolarlık silah anlaşmaları yapan mukallit iktidarlar, düşmanın silahıyla kendi kardeşlerini öldürmektedir. Tunus, Libya, Yemen, Irak, Suriye… Hangisini ele alsak aynı kitapların farklı baskılarını okur gibi olacağız.

Tabi oturduğumuz yerden, huzur dolu koltuklarımızdan tüm bu yorumları, analizleri, öngörüleri yapmak kolay, ancak bu ülke(ler)deki insanlar su bile bulamazken onlardan makul tepkiler, değerlendirmeler beklemek yanlış olacaktır. Bu tarz iç ve dış karışıklıklarla boğuşan tüm ülkelerde olduğu gibi Yemen’de de çözüm, dış aktörlerin olaya daha fazla müdahil olmamasıyla doğru orantılı bir şekilde gerçekleşebilecektir. Temiz suya ve temel gıda maddelerine bile ulaşamayan bir halk, nasıl oluyorsa her türlü silaha istediği an ulaşabilmektedir.

Hüseyin Mecit Beşik

Aslen Erzurum, doğma büyüme Ankaralı. Gazi Üniversitesi kamu yönetimi bölümü mezunu. Şimdi ise Bursa'da ikamet eden bir memur. Evli ve bir oğul babası.

Yeni Gönderiler

Duygu ve Hisler Konusunda Kelime Dağarcığımız…

Spotify'da dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz... Kendimizi ifade etmek, meramımızı anlatabilmek ve doğru anlaşılmak adına kelime…

1 ay önce

Yeni Bir Ramazan

Spotify'da dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz... Ramazan Hicri takvimin 9. ayıdır. 1446. Ramazını yaşayacağız. Ve İslam…

2 ay önce

Eşler Arası Yaygın Sorunlar

Spotify'da dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz... Erkek ve kadın, güneş ve ay gibidir..Tabiri caizse birbirinin iki…

2 ay önce

Artarak İlerlemek

Spotify'da dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz... Türkiye'nin İnovatif Yerli ve Milli Temizlik Ürünleri "Etrafınızdaki beş kişinin…

2 ay önce

Düşünceden Davranışa

Spotify'da dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz... Türkiye'nin İnovatif Yerli ve Milli Temizlik Ürünleri Daha önce de…

2 ay önce

Bilge Atalar

Spotify'da dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz... Türkiye'nin İnovatif Yerli ve Milli Temizlik Ürünleri Bil'ge Ata'lar… Yirmili…

3 ay önce