Kadir Kıymet Bilmek Erdemli Kişilerin Halidir!

Peygamberimiz (sav) bir hadisi şeriflerinde;
“Kadir kıymet bilmek imandandır!” buyurmuştur.
Hepimiz de biliriz ki, kadir kıymet bilmek; bağlılığın, saygının, güvenin karşılığını vermek, değerli olmanın, sayılmanın, sevilmenin ve güvenilmenin ilk şartıdır.
Kadir kıymet bilmek karşılıklı olur. O bir lütuftur. Çünkü gönlünüzün ihtiyacı olan muhabbeti karşıdan alıyorsunuz ve siz de ona muhabbet veriyorsunuz. Peki, Muhabbet nedir?
Arada herhangi bir menfaat bağı olmadan ilişki kurmaktır.
Her şeyin kıymetini vakt-i zamanında bilmek lazım. Fırsat geçtikten, kervan göçüp gittikten sonra kadir kıymet bilmek ne ifade eder.
Aslında kadir kıymet bilmek zor bir şey değil. Zira, bizler hayatı çok hızlı yaşıyoruz. Bu hızdan haz alıyoruz, sıkıntı orada. Hayatı yavaşlatmak gerek. Rızık takdir edildiği kadardır, esas olan o vaktin kadrini kıymetini bilmek, onu değerlendirmektir.
Yazar Semiha AYVERDİ İbrahim Efendi konağı adlı eserinde konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulunur;
“İstanbul terbiyesinde kadir kıymet bilmek en ilerde bir vasıftı. Bir fincan kahvenin hakkını bile kırk yıl unutmayan, gün görmüş, eyyam sürmüş İstanbul, emdiği suyu dallarından yapraklarından geri veren bir söğüt ağacı gibi, asırlar boyu târih kadehinden kana kana içtiği medeniyet ve asålet rüzgarlarını, cemiyete ilim, hikmet ve sanat halinde iade ederken, belki şuûrunda, belki gayr-i meș’ûrunda’ Eba Eyyúbe’l-Ensâri denen bu cihat ve iman erine karşı da kendini hâla borçlu hissetmektedir. Zira İslam orduları bu şanlı bayraktarları, ak sakalı göğsüne düşmüş bir pir-i fâni oluncaya dek, cihat sancağı diyar diyar taşıdıktan sonra, nihâyet bu topraklara yaptığı son seferinde şehâdet şerbetini içmiştir? Şu halde görenekte gelenekte vefâ ile minneti baş köşeye oturtmuş olan İstanbul halkı, hiç nasıl olur da kendi beldesi uğrunda can vermiş böyle bir şehidi gözünden ve gönlünden siler?”
Kadir kıymet bilmek erdemli kişilerin halidir. Bu tür insanlar yaşadığımız toplumda elbette ki çoktur. Her birimizin böylesi dostları elbette ki çok olmuştur. Esprilerle, nüktelerle… Bakarsınız o size muhtaç, siz de ona muhtaçsınız. Kadir kıymet bilmek karşılıklı olur . O bir lütuftur. Çünkü gönlünüzün ihtiyacı olan muhabbeti karşıdan alıyorsunuz ve siz de ona muhabbet veriyorsunuz.
Dedik ya muhabbet; arada herhangi bir menfaat bağı olmadan ilişki kurmaktır . Zamanı ve zemini belli olmaz bu durumun. Her yerde, her an olabilir. Zaman mefhumu aramaksızın. Hiç beklemediğiniz bir anda. Ansızın çıkagelir ve sizi bulur yada siz onu bulursunuz.
Kısaca duamız iki;
Kadir kıymet bilen, erdemli güzel kişilere çıksın yolumuz…
Hüseyin Emre Aktaş
* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.