DENEMELER

İki Hocadan Aldığım İbretlik Ders

Spotify’da dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz…

İki hocadan aldığım (öğrendiğim değil) bana göre çok önemli iki ders size aktarmak istiyorum.

Bir hocadan şu dersi aldım:

Bilgiye yeteri kadar vakıf olmadan, bilgiyi çapraz analizlere tabi tutmadan, kendi fikrinin de hatalı olabileceği ihtimalini ifade etmeden fikir beyan etmenin insanı ne kadar da basit duruma düşürdüğünü gördüm.

Hele bir de bu halde iken medyatik olmanın fecaati ürküttü beni. Yani bu hoca sayesinde, ekranlarda öyle dümdüz konuşmanın insanı çok zor durumlara soktuğunu farkettim.

Gerçi bu dersi ben aldım, hoca vermedi. Zira o bu yönünün farkında bile değil muhtemelen..

Bir diğer hocadan aldığım ders ise,

Ne kadar bilgi, bilinç, çapraz analiz yeteneği olursa olsun, cahillerle mücadele ederken onların yöntemi/uslubu ile mücadele etmenin seviyeyi nasıl da düşürdüğünü gördüm.
Yani hocasın ama onlar gibi davranıyorsun. Öfkeni kabartıyorlar, öfken ilmine galip geliyor, ağzından ilmi sözler değil öfke ateşi her daim çıkıyor. Böylece cahillerin seviyesine düşüyorsun. İlim berhava oluyor, cedel, hınç galip geliyor.

Cahillerin seviyesine inmenin acziyet durumu: saydığım o yetenekler ne kadar güçlü olursa olsun, bu yeteneklerin insanın duygusallığını kontrol edemeyebileceğini anladım.

Bu nedenle “nefs tezkiyesi” müfredatının ne kadar önemli olduğu dersini aldım. Nefs tezkiyemiz olmazsa şayet cahil ne eder eder bizi tuzağına düşürür. Bu nedenle cahille mücadele ederken onun seviyesine inmemek gerektiği dersini aldım.

Çok teşekkür ediyorum bu hocalara diyeceğim ama siz nasıl anlarsınız bilmiyorum

Tabi trajik bir teşekkür.

Hocalarını takip edenlere de bir çift sözüm var:

Hocalara olan hayranlığınız onlara kötülük olarak geri dönüyor farkında mısınız? Siz onlara hayran olup onları eleştirmeden lal olmuş gibi öööylece dinleyince onların içindeki kibir tohumunu suluyorsunuz.

Peki ne yapmalı? Sevelim sayalım ama size yanlış ve tuhaf gelen şeyler söyler veya yaparlarsa üslubunca eleştirelim. Yarın yine doğru söylem ve eylem ortaya koyunca yine destekleyelim. Onlara en büyük iyilik böyle olur. Onlara insan olduklarını unutturuyorsak onlara kötülük ediyoruz demektir.

Maalesef birçok hoca takipçilerinin hayranlık tuzağına duçar oluyor ve potansiyel kibir tohumu dikenli ağaca dönüşüyor.

Bu nedenle hayran ve fanatik birçok mürid ve takipçi hocalarına, şeyhlerine hiç de iyilik etmiş olmuyorlar.

Rabbim muhafaza eylesin.

Tepkinizi İfade Edin
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.

Mustafa Tosun

Mustafa Tosun 1987, Adıyaman doğumlu. Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Bilgisayar Öğretmenliği Bölümü mezunu. Şanlıurfa'da öğretmen olarak görev yapıyor. Evli ve iki çocuk babası. İslami okumaları lise yıllarında başladı. Fizilal-i Kur'an Tefsirini ilk lise yıllarında okuyan yazar, Üniversite yıllarında ise okumalarına/yazmalarına aralıksız olarak devam etti ve Özgün İrade, Söz ve Adalet, Bilge Adamlar, Kur'ani Hayat, Haksöz Dergilerini takip etti. Hoca ayrımı yapmadan İslami okumalarına devam etmektedir. Kur'an Merkezli Sünnet paradigmasını, İslam Kardeşliğini ve Ümmet Bilincini önemseyen yazarımız, Mezhepçiliğe ve ırkçılığa da karşı duruşu ile mücadelesine devam etmektedir.
5 1 Oy
Gönderiyi Puanla
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi bildirmek ister misiniz, lütfen yorum yapınx