İslami Hassasiyeti Korumak Mı Yoksa Çözülmek Mi?

Bir yerde duydum. Duyduğum için yazıyorum yoksa gündemim bu değil. Bir iş ortamında kadın-erkek voleybol oynama adeti başlatmış. Birilerine göre sorun olmayabilir. Ama Müslümanlık hassasiyeti olan çalışanlar için bunun doğru bir zemin olmadığını düşünüyorum.
Müslümanlık hassasiyeti olup da çalıştığı ortamda bunu yansıtamayan, pasif kalan kardeşlere buradan hatırlatmak isterim: (madde madde yazdım, her maddeyi okuyarak bütüncül şekilde meramımın anlaşılmasını isterim)
- İslam’ın yaşam biçimine uymayan bu gibi durumları imanınızla (kibarca) reddedin, kınanmaktan çekinmeyin, tek kalsanız da. Böylece imanınız parlar. İman salih amelle, Kur’an okumakla, haramlara direnmekle parlar.
- Şayet bu gibi durumlarda sabır/direniş tavrı ortaya koymazsanız bir zaman sonra siz de onlara benzersiniz. Başka durumlarda da onların adımlarını takip eder hale gelirsiniz. Nitekim bu manzara pratikte gerçekleşiyor. Müslüman kardeş ortamlarını, okumayı, Kur’an’ı anlayarak okumayı ve namazı terkedenler zamanla içlerinde bulundukları ortamın rengini alıyorlar.
- Müslümanlık hassasiyeti az da olsa taşıyan çalışanlar, bu ve buna benzer durumlarda pasif kalırsa ortam onu yutar. Girilen haramlar sıradanlaşır. Kitle eritir seni içinde. İnsan zayıf ve unutkan bir varlıktır.
- Bu gibi durumlarda red tavrı göstermek diğer insani ortak zeminlerde buluşmamak anlamına gelmiyor. Bilakis ortak insani zeminde aktif olmak gerek. Ama İslami sınırlar söz konusu olunca orda bilincimiz kendini göstermeli. Eğer gerçekten Müslümanlığı tercih etmişsek…
- Ayrıca şu tuzağa da düşmeyin. Böyle İslam’a aykırı kadın erkek hallerinin bilimsellikle, çağdaşlıkla alakası yoktur. Bu bir aldatmacadır. Bu çağda böyle olur mu diyenlere deyin ki: “Çok eski çağlarda da pis fuhşiyatlar oluyordu bu çağda var. Eskiden olanı bu çağa taşımak doğru mu? Gericilik değil mi bu yaptığınız?!”
- Bu gibi red tavırları hatırlatırken kadın erkek arası hallerin çok katı ve keskin ayrım olması gerektiğini de söylemiş olmuyorum. Bu maddenin iyi anlaşılmasını isterim. Bu konuda dengeli olmalıyız. //
İslami hassasiyet şu yönde ilerlememeli:
Kadınlarla iş ortamında oturma durumu oluyor diye o halde birlikte zıplama oynama da olur, zıplama oynama da sorun yoksa, baş başa yemek yemede de sorun olmamalı, onda da sorun yoksa plaj ortamında olmada da sorun olmamalı… Zincirleme gider. Buna hassasiyet değil çözülme denir.
Yine söylüyorum tek sorunumuz bu değil. Ayrıca katı bir ayrımı da kastetmiyorum.
Çözülüşe dair müşriklerle ilgili bir örnek vereyim. Şöyle demişlerdi: Madem alışveriş helal, riba da alışverişe benziyor o da helal olmalı.
Bugün mantıkla hala gidenler var.
Maden altın almak helal, o halde bitcoin de helal olmalı…
Hatta biri diyor madem evi kiraya vermek helal, o halde parayı bankaya kiraya vermek de helal…
Hasılı hassasiyet ayrı bir şey çözülme/sulandırma ayrı bir şey…
Mustafa TOSUN
* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.