YAZILAR

Diyanet Ne Yapmalı? (Fetih Suresi Bağlamında)

Fetih Sûresi okumaları, Anadolu kültürüdür.
Sünnette olmayan bir uygulamadır.
Savaşı kazanmak için sözlü dua edilir elbet sünnette var. Ama Kur’an’daki ayetler mezkur konu ile ilgili daha çok o günün şartlarında “besili atlar hazırlayın” diyerek maddi, fiziksel hazırlığa atıf yapar. Müslümanların o yönde gelişmesini ister. Nitekim Türkiye bu konuda yerli savunma atağıyla önemli mesafe katetmiştir. Zaten bu mesafe olmasa idi, eli kolu bağlı izlerdi olan biteni.

Diyanete düşen nedir peki?

Kanaatimce Fetih Sûresi okutmak yerine Türkiye ordusuna zalimlere karşı şiddetli olunması, bununla birlikte kadınlara, çocuklara, yaşlılara, mabetlere (içinde ibadet edenlere) ise zarar verilmemesini Türkiye ordusuna sürekli hatırlatmaktır. Sünnete uygun olan budur. Ordulardaki askerlerin İslami bilincini aktif tutacak söylemlerde bulunmalı, Kur’an’da geçen bir ifade olan “sakın haddi aşanlardan olmayın” uyarısını hatırlatmalı. Zira savaş ortamlarında öfke kontrolsüzlüğü had safhada olur ve zalime ceza vereceğim derken siviller de zarar görür. Hele günümüz konvansiyonel silahların olduğu zamanlarda…

Şunu da yapabilir:

Askerlerin bilinçlerini diri tutacak, okuması gereken ayetler varsa meallerini hazırlayarak onlara bir şekilde ulaştırılıp okumaları sağlanabilir. Mesela Nasr Suresi ve Meali olabilir. Nisa 75. ayetin meali de olabilir. Bakara 216. ayet meali de olabilir. Vardır gerekli ayetler… Madem ki ölünce şehid olarak anıyorsak askerlerimizi, o zaman askerlerimizin İslami duygu ve düşünceleri de bu yönde geliştirilmelidir. İtikatlarını kaybetmemeleri için şuurlu telkinler yapılmalı. Bu ve buna benzer uygulamaları hiç yapmayıp insanlara sadece Fetih Sûresini anlamadan öyle Arapçasından okutup istimdat dilemek kanaatimce doğru değildir. Yok yani. Peygamberin böyle bir uygulamaları yok. Oysaki alimlerin görevi halkın dini duygularını hidayet doğrultusunda kanalize etmektir.

Taşları yerli yerine oturtursak yapı sağlam olur. Hata kimden olursa olsun hata ise hatadır.

Mustafa TOSUN

Tepkinizi İfade Edin
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.

Mustafa Tosun

Mustafa Tosun 1987, Adıyaman doğumlu. Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Bilgisayar Öğretmenliği Bölümü mezunu. Şanlıurfa'da öğretmen olarak görev yapıyor. Evli ve iki çocuk babası. İslami okumaları lise yıllarında başladı. Fizilal-i Kur'an Tefsirini ilk lise yıllarında okuyan yazar, Üniversite yıllarında ise okumalarına/yazmalarına aralıksız olarak devam etti ve Özgün İrade, Söz ve Adalet, Bilge Adamlar, Kur'ani Hayat, Haksöz Dergilerini takip etti. Hoca ayrımı yapmadan İslami okumalarına devam etmektedir. Kur'an Merkezli Sünnet paradigmasını, İslam Kardeşliğini ve Ümmet Bilincini önemseyen yazarımız, Mezhepçiliğe ve ırkçılığa da karşı duruşu ile mücadelesine devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu