DENEMELER

İlahi Terbiyeden Mahrumiyetin Manzarası

Gözlemlerim o ki, Kitab’î şuuru olmayan ve ilahi terbiyeden geçmeyi hiç akıllarının ucundan geçirmeyen insanların birbirlerine üstünlük yarışı mal/mülk/güç/nüfuz üzerinden olmakta.

Bir dinlemeye/gözlemlemeye koyulun birbirlerinin ya kazancını, ya zararlarını konuşurlar. Düzlemleri bu. İyiliğe dair, iyileştirmeye dair bir proje, bir fikir yok. Ne üzücü bir manzara. Tabi kayıp ve kazançlara yaklaşım niyetleri çok önemli. Niyetler problemli. Görünen o ki, imtihan sırrının farkında değiller.

İmtihan sırrını bize bildiren en meşhur ayeti yeniden hatırlayalım:

“Andolsun ki, sizi bazen çetin korkularla, bazen açlık ve yoksullukla, bazen de servetinizi, sağlığınızı ve ürünlerinizi elinizden alarak imtihân edeceğim. Sabredenleri müjdele!” (Bakara:155 – Mahmut Kısa Meali)

Kitabın dünyası ve ilahi terbiyenin insana iyiliği öyle fazla ki, farkı fark eden daha net görüyor. İnsan olmak ile beşer kalmak arasında dağlar kadar fark var ruh planında. İlahi mesajın hal ile, kal ile  tebliğcisi olmak bu meyanda ne kadar da önemli daha iyi anlıyoruz. Çünkü beşer zorda, beşer karanlıkta.

Anadan doğma Müslümanlar galiba büyük kayıp içerisinde, kendilerini kurtulmuş veya doğru yolda sanarak. Hayatın anlamını ıskalamışlar ama farkında değiller. Beşer kelimesinin bir tanımını yaparsak; kayıp ve kazanç anında, imtihan sırrını unutandır. Öyle bir hal ki, muhatabın zarar etmesi zehirli bir rahatlama bırakıyor beşerin içine. İlahi terbiyeden geçen ise Allah merkezli olaylara yaklaşır ve çevresine ışık verir, huzur verir, moral verir. Beşer farkında değil ama onu gammazlayan iki yönü var: sözü ve gözü.

O halde duamız olsun, duamız çabamız olsun:

Allah’ım bizi beşer halimize bıraktırma. Gönlümüzü ilahi terbiyene aç. Bizi bize bırakma. Bizi beşer eline bırakma.

Beşerlikten insanlığa geçişte vahyini ve elçini bize gönderdiğin için Sana sonsuz şükürler olsun. Bizi başarılı kıl. Amin.

Mustafa TOSUN

Tepkinizi İfade Edin
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.

Mustafa Tosun

Mustafa Tosun 1987, Adıyaman doğumlu. Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Bilgisayar Öğretmenliği Bölümü mezunu. Şanlıurfa'da öğretmen olarak görev yapıyor. Evli ve iki çocuk babası. İslami okumaları lise yıllarında başladı. Fizilal-i Kur'an Tefsirini ilk lise yıllarında okuyan yazar, Üniversite yıllarında ise okumalarına/yazmalarına aralıksız olarak devam etti ve Özgün İrade, Söz ve Adalet, Bilge Adamlar, Kur'ani Hayat, Haksöz Dergilerini takip etti. Hoca ayrımı yapmadan İslami okumalarına devam etmektedir. Kur'an Merkezli Sünnet paradigmasını, İslam Kardeşliğini ve Ümmet Bilincini önemseyen yazarımız, Mezhepçiliğe ve ırkçılığa da karşı duruşu ile mücadelesine devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu