ANALİZARAŞTIRMADENEMELERKUR'ANSİYERYAZILAR

Maziden Bir Yara

İlahiyatçı bir yazar, dinin temelinde adalet ve dürüstlük olduğunu söyledi. Dinin özünün kardeşlik, paylaşım olduğunu söyleyen hoca, “Tamam namaz kılmak var, başörtüsü de var ama bunlar İslam’ın evrensel şiarları değildir. Dinin direği adalet ve dürüstlüktür. Dinin özü kardeşliktir, paylaşımdır. Elindekini başkasıyla bölüşmektir. Hak-hukuk gözetmektir. Başkasıyla hegemonik ilişkiye girmemektir. Patronlar çalışanlarına karşı efendi-köle yaklaşımı içinde. Cemaatlerde abilik kavramı var. Bu da hegemoniktir. Birisi geliyor, Peygamber’in oturduğu meclise. “Hanginiz Muhammed?” diyor. Peygamber’i tanıyamıyor. Nasıl tanısın. Hz. Muhammed topluma karışmış. Ne bir abi gibi, ne bir şeyh gibi, ne de bir üstad gibi. Kılık kıyafet oradakilerden birisi gibi. Hegemonik ilişkiyi yok etmiş.

Sen bir tarikata gitsen, “Hanginiz şeyh” diye sorar mısın? Bakacaksın, kim yüksek bir tahtta oturuyor, kimin etrafında pervane olunuyor, kimin eli ayağı öpülüyorsa o şeyhtir. Bir partiye git, genel başkan hemen belli olur. Hiyerarşi vardır, protokol vardır, kasılma vardır, insanlara efendi-köle ilişkisi sergilenir.

Peygamber’e “Hanginiz Muhammed?” diye soruyor. Peygamberimiz etrafındaki insanlara “Ashabım, arkadaşlarım” derdi. Peygamberimizin müridleri, talebeleri yoktu. Arkadaşları vardı. Eşitlik gibi.

Peygamberimiz sıradan bir sıradışı idi. Dışarıdan baktığınızda sıradandı ama konuşunca onunla sıradışı olduğunu görürlerdi. Zaten o sıradışılık ona bu sıradanlığı öğreten bir sıradışılık.

Adam evleniyor, karısıyla hegemonik ilişkiye giriyor. Yani “Senin sahibin benim, seni satın aldım” gibi hareket ediyor. Halbuki gönüllü sözleşmeden doğan yükümlülükler, karşılıklı olarak yerine getirilmelidir.

Evinizde, işyerinde bu böyle olmalıdır. Devlet-millet ilişkisinde de böyle olmalıdır. “Siz bunu yapacaksınız ben bunu yapacağım” denilir ve ona uyulur. Kimse kimsenin efendisi, kimse kimsenin kölesi değildir.

İslamiyet “Mülk Allah’ındır” diyor. Tüm iktidar, mal, servet Allah’a aittir. “Hepiniz yoksulsunuz, zengin olan Allah’tır” ayeti gereğince bir Müslüman’ın kendisine “Ben zenginim” demesi bile edebe mugayirdir, edepsizliktir. İslam’ın en temel mesajı bence bu” dedi.

Yani ahlakın yoksa, imanın yüreğine yer etmemişse ve sende davranış şeklini almamışsa, namaz kılsan ne olur başını örtsen ne olur? Sen diline doğruyu söyletemedikten sonra, hakkı bilmedikten sonra, paylaşmayı öğrenmedikten sonra ve en önemlisi Allah’ın insan için seçtiği ve razı olduğu düzeni bilmedikten sonra imajın olsa ne olur ve olmasa ne olur? Kimi kandırabilirsin ki, seni adam yerine koyarlar mı sanıyorsun?

Kul Mustafa, Maziden bir yara (Sene 2014)

Tepkinizi İfade Edin
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu