YAZILAR

İhtiyaç Olarak Ahiret

İnsan ihtiyaçlar yumağı. Gün içerisinde nefsimizin ihtiyaçlarını temin etmek için nasıl hamallık yaptığımızın farkına varamıyoruz çoğu zaman. Maddi ihtiyaçlarımız olduğu kadar manevi ihtiyaçlarımız da var. Bir ilah ihtiyacı, onaylanma ihtiyacı, sevgi ihtiyacı vs. Ahirete inanma ihtiyacı da bence en önemli manevi açlıklarımızdan biri. 

Bir ahirete ihtiyacım var. Ahiret olmasaydı nihilist olurdum. Yaptığımız davranışların, iyiliklerin, iyi niyetlerin karşılığını insanlardan beklemek abes. Ama bir karşılık bekliyor insan. Bu karşılığı dünyadan beklemek insanı nihilist yapıyor çünkü böyle bir karşılık yok. İnsanın var oluşunu gereği gibi takdir edebilen bir tek Allah var. Her yaptığımız, söylediğimiz, her niyetimiz kayıt altında. Yani garanti altında emeklerimiz, onlar asla boşa gitmeyecek, bunu biliyoruz ve bu bilme hali bize güven veriyor. İyiyi, güzeli yapmaya çalıştığımız müddetçe bir kaygı yaşamıyoruz. 

Ahirete ihtiyacım var çünkü eğer bir kötülük yaparsam, bunun da kayıtlara geçeceğini, karşılığını göreceğimi bilirim. Bu bilme hali caydırıcı oluyor ve beni iyiye, güzele yönlendiriyor, iyi olmak için motive ediyor.  

Ahirete ihtiyacım var, çünkü bir haksızlığa uğradığımda, hakkımı almaya gücüm yetmiyorsa onu Allah’a havale edebiliyorum. Biliyorum ki Allah adildir ve bir şekilde hakkım olan bana geri gelir, kah bu dünyada kah ahirette, ama bilirim ki gelir. 

Ahirete ihtiyacım var çünkü ölümün bir son olması ben ürkütüyor. Her şeyin boşa gitmesi demek bir ahiretin olmaması. Tüm emeklerin, niyetlerin, iyiliklerin… Yaşamın bu dünya ile sınırlı olması her şeyi anlamsızlaştırıyor. Bir anlama ihtiyacım var ve o anlamı bana ahiret sağlıyor. 

Ahirete ihtiyacım var, çünkü kötülerin cezaya mahkum olacaklarını biliyorum. Kötülerin yaptıkları bu dünyada yanlarına kar kalıyor ama öte dünyada yaptıklarının bir cezası olacak, bu da beni rahatlatıyor. İnsan adaleti tesis etmede ve onu sürdürmede yetersiz kalıyor ancak Allah hiçbir zaman yetersiz değildir.

Ahirete ihtiyacım var, çünkü Allah içime bu ihtiyacı koymuş. Bu dünya asla tamamlanmayacak, bunu biliyorum, tamamlanma çabası sürecek ama tamamlanmayacak. Bu tamamlanmış hayat arzumuzu ahirete saklamak zorundayız. Eğer sınavı başarıyla geçersek, bir cennet umabiliriz ve cennet tam olarak tamamlanma demek aslında. 

Bir ahirete ihtiyacım var, el açıp yakarabileceğim bir İlaha ihtiyacım var, bilgiye ihtiyacım var, suya, sabuna ve daha sayamayacağım birçok şeye. Tüm ihtiyaçlarımızı karşılayan, biz ihtiyacımız olduğunu bilmeden bize onları lütfeden Allah’a hamdolsun. 

 

Tepkinizi İfade Edin
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.

mimhece

Ses-Söz-Arpacık

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu