DENEMELERYAZILAR

Tanrı Kötülüklere Neden Müdahale Etmez?

  Her gün onlarca ölüm haberleri görürüz etrafımızda. Uzak bir yerlerde birilerinin birilerine karşı işlediği cürümler yakar içimizi. Zulümler doldurur arşı bazen. Bazen şahit olduğumuz vahşetin büyüklüğüne buz kesiliriz. Kahroluruz. Açlıktan ölen çocuklar, kurak bir coğrafyada can çekişerek hayata gözlerini açan bebekler ve daha niceleri..

  İşte böylesi zamanlarda Tanrının bu kötülüklere neden müdahale etmediği, neden bunlara izin verdiği problemleri beynimizde adeta zonklar. Bir yakınımızı kaybetmenin hüznünden, hastane kapılarında şifa aramanın çaresizliğinden, kötülük illetinin hayatımızı çepeçevre kuşatmasından ötürü Tanrıyı sorgular, Onu ararız. Neden bizim acı çekmemize göz yumduğunu düşünür dururuz. Hatta bu kötülükler kimilerince Tanrıya mal edilir, sanki başka suçlu kalmamış gibi..

  Aslında gözümüzden kaçırdığımız şey, en basit ifadesiyle bu kötülüklerin insanın bizatihi kendi iradesiyle gerçekleştirilmiş olmasıdır. Sözgelimi çok sayıda insan açlık sıkıntısı çekmektedir, bu doğru. Ancak sömürüye dayanan bir düzen inşa ederek kendileri dışındaki insanların aç kalmasına neden olanlar da yine bizzat insanın kendisidir. Dünyanın en zengin 20 insanının servetinin, dünyanın kalanının servetine eşit olması da bunun ispatı niteliğindedir. İslam ise bu kötülüğe karşın zekat ve sadaka formülünü önerir. Fakat insan bu formülü uygulamadığı gibi bizzat kendi işlediği kötülüğün günahını da Tanrıya yükler. İnsanların aç kalmasıyla zenginleşen insan olur da, bunun sorumlusu nasıl Allah olur ?

  Veya sakat doğumlardan, küresel ısınmadan, doğal afetten dem vurur, şikayetçi oluruz. Söyler misiniz bu kötülüklerin sorumlusu; tartıda adil olmayı, insanları aldatmamayı, bireyi ve çevreyi korumayı, işi sağlam yapmayı emreden Allah mıdır ?

Yoksa 3 kuruş daha fazla para kazanmak için gıdaları, kimyasal enjekte ederek yetiştirip insanların sakat doğmasına neden olan, az bir menfaat uğruna bütün bir evrenin dengesini bozan, betonundan demirinden çalıp depremde can kaybına yol açan İnsan mıdır ?

  Allah her şeyi en mükemmel şekliyle yaratıp inşa ederken, insan yaptığı her şeyle bu kusursuz düzeni adım adım bozmaktadır. Ve tüm bu fesadı icbar altında kalmaksızın, tamamen kendi özgür iradesiyle yapmaktadır. Hal böyleyken, dünyadaki kötülüklerin sorumlusu olarak Allah’ı göstermek en basit ifadeyle vicdansızlıktır. Amerika’nın sokak köpeklerine ayırdığı bütçe, Afrikadaki aç çocuklar için ayırdığı bütçeden fazlaysa genel itibariyle burada sorgulanması gereken şey, Tanrının değil insanlığın varlığıdır.

  Bu meseleye bütün kalbimizle cevap aradığımızda kötülüğün problem olmadığını çok net şekilde zaten anlamış olacağız. Bu yazı, meselenin irade bağlamında ele alınmış şekliydi.

Önümüzdeki yazıda bu soruya “imtihan” bağlamında da bir cevap vereceğiz. Takipte kalın. Selam ve dua ile..

Tepkinizi İfade Edin
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu