ÇEVİRİDÜNYA GÜNDEMİGÜNDEM

S. Arabistan ve İsrail Sivilleri Öldürürken İngiltere de Suç Ortaklığı Ediyor! – Çeviri

Ağustos ayında Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun hava saldırısı sonrası parçalanmış otobüsün yanındaki bir Yemenli çocuk… Bu saldırıda en az 29 çocuk hayatını kaybetti. Fotoğraf: AFP/Getty Images

Owen Jones (Köşe Yazarı – The Guardian) 10 Ağustos Cuma 2018

Çeviren: Ünsal ULU

Yemen ve Filistindeki katliamlar, İngiliz silahları ve desteğiyle gerçekleşiyor, medya ise  bunu örtbas etmeye çalışıyor.

Yemendeki çocuk katliamı bile, bu durumun katil suç ortağı İngiltere yönetimi hakkındaki sessizliği ortadan kaldırmayacak mı? Onlar sadece piknikten dönen birkaç küçük çocuktu… Hiç şüphesiz yaşıtlarının olması gerektiği gibi gülüp eğleniyorlardı ama yanarak vahşete kurban gittiler. 43 cesedin arasından en az 29’u çocuk olan bu vahşet, Suudi Arabistan ve onun Körfez müttefikleri tarafından işlendi.

İngiltere’nin bu vahşetteki rolünü düşünelim. Silah Ticareti Karşıtlığı Kampanyası’na göre hükümetimiz (İngiltere) Yemen ile olan savaş başladığından beri Suudi Diktatörlüğüne tam 4.7 milyar £ değerinde silah sağlamış. Uçaklar, helikopterler, dronlar, bombalar, füzeler… Hepsi muhtemelen güle oynaya piknikten dönen çocukların üzerlerine atılmak üzere İngiltere tarafından satıldı! Sadece birkaç ay önce İngiliz hükümeti Suudi Diktatörü Muhammed bin Salman’ı ağırladı. 100 milyon £ yardımın konuşulduğu sırada, 48 Tayfun Jeti’nin daha siparişinin onaylandığı açıklandı. Daha da kötüsü, İngiliz Askeri Personeli artık doğrudan Suudi askerlere eğitim veriyor!

Çoğunluğu bizim tarafımızdan silahlandırılmış Suudi Arabistan önderliğindeki güçlerin elinde can veren binlerce masum sivil, milyonlarca göçmen ve açlık sınırına getirilmiş bir ülke… Hani nerede ulusal öfkemiz? Nerede toplumsal vicdan? Nerede adımıza işlenen bu vahşeti kınayan, aşağılayan boydan boya yazılmış haberler, köşe yazıları? Medyanın bu aşağılık tutumu yüzünden toplumun büyük bir çoğunluğunun savaştan haberi bile yok! Eğer bunu İran gibi Batı toplumu gözünde baştan suçlu kabul edilen bir ülke yapmış olsaydı, Amerika önderliğindeki ittifak çoktan gazetelerce göreve çağırılır, sayfalarca haber yapılır ve bu duruma müdahale edilmesi gerektiği yönünde kamuoyu oluşturulurdu. Ama söz konusu can dostumuz(!) kafa kesen Suudi Diktatörlüğü olunca, medya tüm bu vahşete karşı sadece sessiz kaldı!

Gelin bir de batının gizlediği başka bir korkunç vakayı gözler önüne serelim. Çarşamba gecesi hamile bir kadın ve 18 aylık kızı Gazze’de İsrail hava saldırısı sırasında yaşamını kaybetti. Bu olay medyaya İsrail ve Hamas arasındaki bir çatışma olarak yansıtıldı. Bir başka deyişle açık hava hapishanesindeki ilkel bir grupla bölgesel süper gücün orantısız çatışması…

Her bir ölüm, ister Filistinli ister İsrailli olsun, bir trajedidir. Sivillere yapılan her saldırı, ister Hamas yapsın ister İsrail,  savunulamaz. NGO insan hakları ihlali raporuna göre 18 yılda 9456 Filistinli İsrail güçleri tarafından batı ortaklığı ile öldürüldü. 1237 İsrailli güvenlik kuvveti ve sivil de Hamas tarafından öldürüldü. Ölen Filistinlilerden en az 2,000 tanesinin çocuk olduğu tahmin ediliyor. Bir başka tahmine göre ölen Filistinlilerin sayısı 9,730! Ve hâlâ katliamlar devam ediyor… İngiliz Ordusu da hâlâ İsrailli katillere rekor düzeyde silah yardımı yapıyor!

Suudi Arabistan ve İsrail, çocukların da içinde bulunduğu masumları katletme eylemlerinden paçayı kurtarabileceklerini düşünüyorlar. Böyle düşünmelerinin çok basit bir sebebi var: çünkü kesinlikle paçayı kurtarırlar. Batının askerî ve diplomatik desteğinin keyfini çıkarıyorlar. İngiltere ve müttefikleri hâlâ desteklerini bu canilerden yana sürdürürken medyamız sessiz kalmaya ve el altından katliamları desteklemeye devam ediyor. Medya sessiz kaldıkça ve bu destek sürdükçe, bu vahşetler böylece sürmeye devam edecek!

Kaynak: The Guardian

Tepkinizi İfade Edin
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.

Çeviri Ekibi

Kalk Uyar Hareketi Çeviri ekibinde yer alan arkadaşlarımızın ortak çalışmalarıdır.
0 0 Oy
Gönderiyi Puanla
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi bildirmek ister misiniz, lütfen yorum yapınx