DENEMELERYAZILAR

MERHAMET

“Senden ümit kesmem

İçinde merhamet adlı bir çınar vardır.”

Sezai Karakoç

Bana sorulsa: Dünyada bir hareket başlatacak olsak bu ne hareketi olmalı? Cevaben bunun merhamet hareketi olması gerektiğini söylerim.

Merhamet sana, bana, ona, aynı olana ve bizden farklı olana, farklı dinden, farklı mezhepten, farklı ırktan olana, farklı canlılara, hayvana, bitkiye merhamet.

Dünyaya merhamet lazım. Yaşadığımız en ciddi problem merhamet kaybı, bu yüzden dünyayı kaos kapladı.

Aile içi merhamet, sosyal ilişkide merhamet, devlet halk ilişkisinde merhamet. Çünkü merhametin olmadığı yerde her tür öğreti şiddete dönüşüyor.

Merhametsiz dindarlığın dünyaya neler yaptığını gördük, görüyoruz. İnancı için kan dökenlerle dolu dünya tarihi. Merhametsiz her tür oluşum şiddeti doğuruyor belli ki. Allah Kur’an’ı Kerim’de bir çok ayette kendini rahmetin kaynağı, merhamet edenlerin en merhametlisi olarak tanıtır. Ama ona inandığını söyleyen insanlar merhametten yoksun şiddetin içinde boğuluyorlar.

Tüm Ortadoğuya, tüm dünyaya ilaç gibi gelecek bir peygamber öğretisi var: “Allah ancak merhametli kullarına rahmet eder.”

Dünyayı geldiği halden kurtaracak tek hareket. Doğa bize rahmet kaynağı olsun istiyorsak ona merhamet ederek başlayacağız. Yok ettiğimiz her bir bitki türünün başka binlerce bitki türünü, yok ettiğimiz her bir böcek türünün binlerce başka böcek türünü yok ettiğini bilmeliyiz. Bu şimdi için sorun ama gelecek nesiller için binlerce sorunu beraberinde getirecek. Hovarda miras yediler gibiyiz. Dünyadan payımıza ait olanı değil çocuklarımızın hatta torunlarımızın rızkını yiyip bitirdik.

Bir de bu dünyada hayata yenik düşmüşler var. En üstten başlayarak. Savaş mağdurları var. Her şeyini kaybedenler: evini, yuvasını, ailesini, vatanını… Dünyaya tutunmak için sebep bulamayanlar.

Merhametsiz bir dünyada ne yaparlar.

Yetimhaneler kuzucuk dolu, kimi merhametsiz  anne, baba mağduru, kimi savaş, kimi şiddet. Bunca kalabalığıma rağmen baş etmekte zorlandığım, bu dünyada tek başlarına ne yaparlar?

Hastane odalarında çaresiz bekleyenler var. Kiminin çaresi sizsiniz, bir kanınızın, bir iliğinizin, bir organınızın yolunu gözleyenler var. Merhametsiz bir dünyada ne yaparlar?

Merhamete ihtiyacınız olması için bunlardan birisi olmanız da gerekmez. Yolda ayağınız tökezlese merhamet sahibi biri eli uzatsın ister insan. Elindeki para yetişmediğinde gösterilen merhamet içini ısıtır. Merhamet… herkes için merhamet.

Yaşlıyı, çocuğu, hayvanı, fakiri, engelliyi, hastayı gördüğümüzde peygamberimizin bakış açısıyla bakmayı öğrenmeliyiz. Peygamberimiz bunlardan birisini gördüğünde gözlerine bakar “yeryüzüne rahmet onun hürmetine iniyor” derdi.

Kapitalist sistemde merhamet isteyen her şey sorundur. Çünkü dünyayı merhamet değil para yönetmelidir. Tüketim çılgınlığının bir parçası olmayacak her şey yok sayılır. Merhametse kapitalizme vurulacak en büyük darbedir.

Krallıklarını korumak için her yolu mübah sayanlar merhamet dolu damarlarımızı kurutmak için her yolu deniyorlar. Ayrılık pompalıyorlar sürekli. Farklılıklarımızı allayıp pulluyorlar. Senin cemaatin en iyisi, sen mezhebin en doğru, senin ideolojin dünyayı kurtaracak, senin dinin biricik, senin ırkın en mükemmel, senin cinsin için yaratıldı dünya,

Bu biricik olma hali her halin narsizmini doğuruyor. Ve diğerini aşağı, basit, kötü gösteriyor.

Bakın etrafımıza narsist dindarlar, narsist tarikatçılar, narsist mezhepçiler, narsist devrimciler, narsist ırkçılar ve narsist canlılar, yani insanlarla dolu.

Halbuki farklı yaratılmış olmakta ki gayeyi Rabbimiz “birbirinize ilgi ve alaka“ için demişti. Sistemin ters yüz olması buna denir. İlgi ve alaka sebebi olacak olan bir durum kavganın, sevgisizliğin, merhametsizliğin kaynağı oluyor.

Hayatımıza düstur edineceğimiz bir peygamber öğretisi var:
“Merhamet etmeyene merhamet olunmaz”.   Hz Muhammet.

 

 

 

Tepkinizi İfade Edin
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.

Neslihan Hümeyra

İki çocuk annesi. Eski radyo programcısı. Kitap ve doğasever... Ve yıllar önce ara vermiş şimdi ise tekrar Yazar...
0 0 Oy
Gönderiyi Puanla
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi bildirmek ister misiniz, lütfen yorum yapınx