ANALİZYAZILAR

Neden Deizm ?

 

Hızla üzerimize gelen bir olgudan bahsetmek istiyorum. Birkaç akademisyenin de araştırdığı bu konu üzerimize çığ gibi gelen, Deizm ve Ateizm konusu. Bulaşıcı bir hastalık gibi hızla yayılıyor. Sekülerleşen modern dünyada gençlik ayağına bağ istemiyor. Evet bir tanrı olmalı, zor durumda kaldığında dua ettiği, yardım istediği ama onun dışında bağlayıcılığı olmayan, otoritesine sık sık saldırılarda bulunabildiği bir tanrı.

Sonuçta tanrı önemli. Hayattan onu çıkarırsak mitolojiler bile eksik kalır. Eski Yunan tanrıları gibi olmalı, tanrı Zeus gibi, Afrodit gibi, herkül gibi; yeri geldiğinde inandığın yeri geldiğinde savaştığın.

Deizme koşan gençler konusunda en çok dikkatimi çeken dindar aile çocuklarının yoğunlukta olması.

Ailesinden ya da başka bir yerden dini eğitim almış hatırı sayılır bir süredir namaz, oruç, tesettür gibi ibadetleri yerine getiren dindar ailelerin çocuklarının yoğunlukta olmasına ne dersiniz?

Baskıcı bir aileydiniz, çocuğunuz sizin etki alanınızdayken biraz da size beğenilmek için bire bir sizi  kopyaladı. Çünkü sizi sevdi ve otoritenize boyun eğdi. Sizin gibi olmazsa onu sevmeyeceğinizden korktu. Bu tür bir dindarlık ergenlikle beraber sis gibi dağılır ve gerçeklerle karşı karşıya kalırsınız.

Ama benim asıl ilgilendiğim hali hazırdaki din anlatısının kendisine beş on beden küçük gelenler. Bilgi çağında yaşıyoruz, uzay çağında, teknoloji çağında. Bu ilerlemiş akıl çağındaki insana siz ilmi, bilimi yok sayan; insan aklı ve zekasıyla dalga geçen, dahası Allah’ın aklıyla dalga geçen bu güdük din anlatısını sunarsanız ne olmasını beklerdiniz.

Gençlerimizin en iyi eğitimi alıp, uzay çağını takip etmesini istiyoruz ama ona örnek gösterecek din alimimiz yok. Hali hazırdaki cemaat liderlerine bakıyorum. Halleri içler acısı. Kaçıyor genç kuşak, kaçarken de savruluyor.

Tesettürlü dindar bir kız şöyle çığlık atıyor: “Ben okuyan, araştıran, ilme aşık bir insanım. Beni dışarıdan gören birisinin yobaz dindarlarla aynı kefeye koymasını istemiyorum.” Haksız mı peki?

Deizm ve Ateizmin artışında cemaat liderlerinin payının büyük olduğunu düşünüyorum. Hatta bazen paranoya mıdır bilmem ama hiçbir şeyin masum olmadığını, zaten görevlerinin bu olduğunu düşünüyorum. Yoksa bir cemaat lideri çıkıp cahil olduğu için Allah’a şükreder mi? Ya da diğer bir cemaat lideri, kendisi Avrupalarda eğitim alıp cemaatinin fertlerine, özellikle kızlara okumayın der mi? Teknolojiyi kullanma anlamında dibine vurup sonra dalga geçer gibi “tukaka” der mi? Bunlar size masum görünüyor mu?

Bir de en çok içimi acıtan din yorgunu olanlarımız. Onlara dindarlık eşittir ibadet dendi. Çok masumane ama artık güçleri yetmiyor, yorgun düştüler.

Ortalık dindar insanlarla dolu ama işin garibi “Allah neleri haram kılmıştır” diye sorsanız herkesin kafası çok karışık, saymaları mümkün değil. Sadece inanmayı seçmişler, anlamayı değil. Daha yenilerde cehaletiyle övünen bir cemaat lideri sakal kesmenin haram olduğunu yaymıştı ya. Durum bu kadar içler acısı. Satranç haram, müzik dinlemek haram. Ellerinde haram kılma yetkisi var. Halbuki bu yetki Allah’tan başka kimsede yoktur ve Allah’ın haram kıldığı hiç bir şey keyfi değildir. Çok güçlü bir alt yapısı vardır.

Yorgun düştü gençlerimiz; haramı helali ayıramıyorlar. Gerçekten haram olan bir meselede bir kişiyi uyardığında “ona bakarsan her şey haram” diye cevap alınması, meselenin ne hale geldiğinin göstergesidir.

Bisiklet sürmek istiyorlar, müzik yapmak istiyorlar. Bisiklet kulüplerine ya da doğada kamp kulüplerine katılıp orada ateist olan gencimiz hiç de az değil. Neden İslami hassasiyeti olan insanlar böyle şeyler yapmaz. Her sıkıştıkları yere hadis pompalayan bu sözüm ona dindarlar peygamberimizin sosyal hayatı hakkında hiçbir şey bilmiyorlar mı?

Çağın her tür problemini ibadetle aşılacağını düşünen bir ruhban sınıfımız var. Bundan yirmi yıl önce olmayan ibadetler bugün var. Birileri ibadet pompalıyor. Sanki İslamın düşünen, akleden, irade sahibi insanını ortaya çıkarmamak için her sıkıştığında adını Resulullahın bile bilmediği  ibadetler pompalanıyor.

Akademisyenlerin araştırmasından minik bir bölümü alıntılamak istiyorum. Deizmi seçmiş dindar bir genç şöyle diyor “ben sokakta seke seke şarkı söylemek istiyorum. İslam buna izin vermiyor.”

Ağlamak istiyorum tüm gençliğim adına. Kaç genci saçı uzun diye, sırf küpe takıyor diye telef ettiniz. Korkuyla bir hükümranlık kurmak istiyorsunuz. Küçücük yaştaki çocukları tefekkür adı altında ölümle, kabirle ve cehennemle korkutuyorsunuz.

Bir yerde otostopla dünyayı gezen kızlar ve erkekler var diğer tarafta asansöre bir kız bir erkek binerse halvet olur mu tartışmaları. İnsan kendini ait hissetmediği yerde duramıyor, duramıyor ve savruluyor. Aslında ait olmadığı başka bir yere. Bu bilinçli bir terk ediş değil, bıkkınca bir kaçış.

 

Tepkinizi İfade Edin
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.

Neslihan Hümeyra

İki çocuk annesi. Eski radyo programcısı. Kitap ve doğasever... Ve yıllar önce ara vermiş şimdi ise tekrar Yazar...
0 0 Oy
Gönderiyi Puanla
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi bildirmek ister misiniz, lütfen yorum yapınx