ÇEVİRİDÜNYA GÜNDEMİGÜNDEM

Suriye’den Çekilmek İçin 4 Milyar $ İstedi | Washington Post

Haber: Paul Sonne, Karen DeYoung  16/03/2018 

ABD yetkililerine göre, başkan Trump, 2017 Aralık ayında Suudi Arabistan kralı Salman ile yaptığı bir telefon görüşmesinde Amerikan askerlerini Suriye’den çekmek için 4 milyar dolar istedi.

Beyaz Saray, Amerikan ordusu ve yerel müttefiklerle beraber İslam Devleti’nden* (İŞİD’in resmi adı) özgürlüğüne kavuşturduğu toprakları yeniden inşa etmek için Arabistan ve başka ülkelerden para istiyor. Savaş sonrasındaki amaç, Amerikan güçleri militanları temizlerken, Suriye Devlet başkanı Esed ile Rus ve İranlı ortaklarının ülkeye hâkim olmasını ya da İŞİD’in toparlanmasını engellemek.

Yönetimle geniş çaplı görüşmeler yapmak için Pazartesi günü veliaht prensi Washington’a gelen Suudiler, İslam karşıtı devlet koalisyonunun bir parçası konumundalar, ancak son yıllarda Suriye’deki savaştan büyük ölçüde geri çekildiler. ABD yetkilileri 4 milyar dolarlık istek kalemlerini hazırlarken, Suudiler de bu çarpıcı toplamı sorguluyorlar.

ABD güvenlik şemsiyesi altında müttefikler tarafından uzun süredir yetersiz yük paylaşımına tâbi tutulan Trump için, savaş sonrasının pahalı çabalarında diğer devletleri de faturaya ortak etmek oldukça önemli.

Trump, Amerika Birleşik Devletleri’ni, İŞİD üzerindeki zaferin yakın olduğunu iddia ettiği bir savaştan kurtarmak için can atıyor. Salı günü Kaliforniya’daki ABD askerlerine yaptığı konuşmada İŞİD’in yenilgisine övgüde bulundu ve “Onların canına okuduk!” dedi.

İŞİD’e karşı mücadele başarılı oldu ancak İŞİD topraklarının azalmasına rağmen, iç savaşta bir Esed zaferinin olasılığının artması, ABD’li birçok siyasetçi ve hukukçuyu şaşırttı ve ABD’nin Suriye’deki misyonu karmakarışık bir hâl aldı.

Sorun şu ki, Suriye’deki mevcut ABD stratejisinin ikinci aşaması, İŞİD’i yendikten sonra, nihayetinde hem Esed hem de İran’ın Suriye’den çıkışını da kapsayacak olan savaşın siyasi bir çözümünü desteklemektir.

ABD komutanları Suriye’deki askeri misyonlarının İŞİD’i yenmekle sınırlı kaldıklarını söylediler. Ama bazı idari yetkililer, ABD’nin varlığını daha geniş bir biçimde nitelendirerek, Suriye’deki Amerikan varlığının; İran’a karşı bir siper şeklinde hizmet ederek, kurtarılmış topraklarda istikrarı sağlayacağı ve gelecekteki her türlü politik durumda Amerikan amaçlarını destekleyebileceği yönünde öneriler getirmekteler.

Yetkililer Trump’ı, ABD ordusunun, İran yüzünden kuzey Suriye’deki askerlerini tamamen çekemeyeceği yönünde ikna ettiler.

BM liderliğindeki barış süreci yıllardır can çekişiyor ve kısa bir süre önce Dışişleri Bakanı Vekili Rex Tillerson Ocak ayında yaptığı açıklamada, ABD’nin Obama yönetiminin 2011’de istikrarsız bir Irak’tan askerlerini çekerek yaptığı gibi aynı hataları tekrar etmeyeceğini söyledi. Tillerson, BM liderliğindeki bir barış süreci aracılığıyla Esed’in ayrılışının Suriye içinde dayanıklı bir barış ve sınırlar boyunca güvenlik için şartlar yaratacağını belirtti.

Washington’daki Suudi Büyükelçiliği temsilcileri, ABD yetkililerinin Trump’ın Kral Salman’a yaptığı 4 milyar dolarlık talep hakkındaki soruyu yanıtlamadı.

Suriye iç savaşında doğrudan müdahaleyi reddettiyse de, Amerika Birleşik Devletleri en büyük insani yardım yapan ülke konumundadır ve yıllar içinde 8 milyar dolarlık bir destekle, savaşla kuşatılan ya da evlerinden mülteci kamplarına sürülen milyonlarca insana yardımda bulunmuştur.

* Görüldüğü üzere İŞİD’in uluslar arası karşılığı ve resmi adı maalesef budur: İslam Devleti. Buradan

Haber metni orjinalinden kısaltılarak çevrilmiş ve herhangi bir ekleme yapılmamıştır. Yazının rahatsız edici, taraflı ve küstahça ifadeler içermesinin sebebi budur.

Onlarca ana grup ve onlara bağlı birçok alt gruptan oluşan, hangi ülkenin hangi örgüte yardım yaptığı, kimin kimi desteklediğinin, kimin kimle savaştığının belli olmadığı bir cadı kazanında sınırlarımızı korumaya çalışıyoruz. Her zamanki gibi en büyük zararı yine Müslümanlar görüyor. Rabbim yöneticilerimize feraset ve basiret, bizlere ise idrak ve şuur versin.

Kaynak: Washington Post

Fotoğraf: Jonathan Ernst/Reuters

 

Tepkinizi İfade Edin
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.

Kaynak
Washington Post

Çeviri Ekibi

Kalk Uyar Hareketi Çeviri ekibinde yer alan arkadaşlarımızın ortak çalışmalarıdır.
0 0 Oy
Gönderiyi Puanla
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi bildirmek ister misiniz, lütfen yorum yapınx