RÖPORTAJ

Ali Bardakoğlu’ndan Önemli Açıklama

1. İslam dini dünyada yaşansın diye gönderildi, ahirette değil. Yani dünyayı terk et, hiçbir şey yapma, ahirette kazanırsın mesajını vermiyor. Müslümanlar dünya-ahiret dengesini yitirdiler.

2. Biz Müslümanlığı sadece inanma ve namaz, oruç, hac gibi belli ritüelleri yerine getirme olarak algıladığımız sürece bu mahçup edici durum devam edecektir.

3. Ortadoğu toplumları barut fıçısı gibi. Birbirlerine duydukları öfkeyi mezhep, din duyarlılığı veya öteki üzerinden dile getiriyor, onlar üzerinden kimlikler şekilleniyor. Toplum olarak ayrıştığımız, artık birbirimize öfke duyduğumuz doğrudur. Bunlar sosyal birlik beraberliğimiz açısından alarm noktalarıdır.

4. Serbest pazar mantığıyla fetva arayan, müşteri memnuniyetine göre fetva verenler kapladı ortalığı. İslam âlimlerinin içinde yaşadığı hayatla ve gerçekliklerle bağı koptu. Üçüncü, beşinci asırda yazılan kitaplardaki bilgileri tekrar ederek insanlara dini anlattığımızı düşünemeyiz. 50 küsur İslam ülkesi var, paramparçayız.

5. İslam barış dinidir diyoruz ama kimseyi inandıramıyoruz, çünkü birçok yerde Müslümanlar birbirinin boğazını sıkıyor. Birbirinin Müslümanlığını beğenmez oldular, birbirini itham ve tekfir ederek sürekli camdan aşağı atmakla meşguller.

6. Her şeyin altüst olduğu, fırsat eşitliğinin olmadığı, işgaller altında umutların tükendiği, siyasal katılımın olmadığı toplumda sadece din anlatarak insanları mutlu edemeyiz. İslam dünyası acilen bilgi, çalışma, üretme, temizlik, sosyal barış, sosyal adalet, insan hakları, kadın hakları, çevre, özgürlükler, ötekinin hakkı gibi temel konularda zihnini durultmak ve bu konularda mesafe almak zorunda. İslamiyette ibadet sadece kıldığımız namaz değildir. İnsanlığa, dünyanın imarına, sulha, barışa hizmet eden her davranış ibadettir.

7. Gönlüm isterdi ki, evrensel ilâhî din olan İslam’ın günümüz uleması dünyada kanıksadığımız bunca eşitsizlik, sömürü, adaletsizlik, güçlü ve egemenin oldu bittileri karşısında hakkın sesi olsun, her türlü ayırımcılığa karşı çıksın, bizlere hepimizin Âdem’in çocukları kardeşler olduğumuzu, insan olarak eşit ve değerli olduğumuzu, insanca bir hayatın hepimizin temel hakkı olduğunu hatırlatsın. Ama öyle olmadı ve olmuyor. Olup bitene eleştirel baktığımızda bunu açıkça görüyoruz.

8.Bugün birçok dini cemaat birer ekonomik sektöre dönüştü. Unutmamalı, Türkiye’de dini gruplar kamusal alana sirayet etmeye başladığı, kapalı ve kayıt dışı olup kendilerine göre dini eğitim vermeye başlarsa sorun büyür, FETÖ’deki gibi. Ülke benzeri oluşumlara gebe demektir.

9. Dini cemaat ve tarikatlar siyaset, kamusal alan, yaygın din eğitimi ve ticaretten elini çekip kendi asli ve sivil hizmet alanlarına çekilmezse, kayıt dışılıktan çıkıp şeffaf ve denetlenebilir olmazsa yeni maceralar yaşamamız kaçınılmaz görünüyor.

10. Din artık melankoli ve gözyaşı olarak sunuluyor ve algılanıyor. Böyle bir din anlayışı sizi dünya sahnesinde yukarı çeker mi? Hazreti Muhammed’in hayatını öyle bir anlatıyorlar ki, öyle bir hayatın örnek alınması ve yaşanması mümkün değil. Bugün İslam dinini gizemli, esrarengiz bir din olarak sunanlar, asılsız kutsallıklar üretenler aslında kendi din ticaretleri için müşteri artırımı peşindeler.

11. “Din, acı, gözyaşı, melankoli ve menkıbedir” dedik. Ya geçmişe özlemle ya da bir kurtarıcı bekleyerek vakit geçiriyoruz. Bireyi ve birey bilincini, birey sorumluluğunu yok ettik. Başımıza geleni de hep “ya Allah’ın gazabı ya da ötekinin kötülüğü” diye anlattık. “Sen sadece dua et, hatta en etkili ve gizemli duayı ve zamanı bul yeter, bunlardan kurtulursun” diyerek piyangocu bir anlayışı besledik. Halkı böyle besleyince onlar da buna uygun hoca tipi istemeye başladı.

12. Böyle bir dini anlayışın, çocuklarımız, torunlarımız tarafından nasıl karşılanacağından emin değilim. Artık yavaş yavaş yol ayrımına geliyoruz. Çocuklarımız, torunlarımız sorguluyor, görüyor, biliyor. Bireyin olmadığı, kadın hakkı, insan hakkı, çevre bilinci, bilgi üretimi, sosyal adalet, hukuk, özgürlük, düşünce gibi temel değerlerin yeterince gelişmediği, sadece melankoli, sadece menkıbe, gözyaşı, ötekileştirme ve öfkenin yer aldığı bir din anlatımı İslamofobi’yi mahallemize indirecektir. Bizim çocuklarımız, torunlarımız da büyük sorular soracaktır.

13. Bizim din anlayışımız sığlaştı. Dindarlığı dar bir alana hapsettik. Müslümanlar şeklen dindarlaştıkça, dünyevileşmesi de artıyor. İslam, seccadeni ser ibadetle ömrünü geçir demiyor. Düşünce, bilgi, yararlı iş, temizlik, haklının ve mağdurun yanında olma, iyiliği destekleyip kötülüğü önleme, insanı insan olduğu için sevme hepsi ibadettir. Sadaka ve iane kültürüyle ya da retorikle bunları sağlayamayız.

14. Kuran’ı Kerim ile aramız açıldı. Kuran’ı Kerim’in bize verdiği öğütlere kulak tıkadık ve kendi yanlışlarımıza kendimiz fetva vermeye başladık.

Diyanet İşleri Eski Başkanı
Prof. Dr. Ali Bardakoğlu

 

Tepkinizi İfade Edin
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.

3 2 Oy
Gönderiyi Puanla
Abone ol
Bildir
guest
13 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
HÜSEYIN SASMAZ (UZUN)
HÜSEYIN SASMAZ (UZUN)
6 yıl önce

Artık yavaş yavaş yol ayrımına geliyoruz.
Kuran’ı Kerim ile aramız açıldı. Kuran’ı Kerim’in bize verdiği öğütlere kulak tıkadık ve kendi yanlışlarımıza kendimiz fetva vermeye başladık.
https://www.youtube.com/watch?v=fCr-aKUPSkU&list=PLr342JFErS74wTAKOa6WqzcN2SMX7Hgu4&index=4
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=174023339715742&id=100013242319421

Yusuf Yaman
Yusuf Yaman
6 yıl önce

Merhabalar.
İnsanların İslam dinin Kurandan öğrenmelidir. O halde öncelikle Kuran’ın ana dilde okunması gereği vardır. Kuran’ın Türk insanın Kuran’ın Arapça okunmasını dayatanlar din adamlarıdır. Diyanettir.
Böylece Kuran’ın anlaşılmasını engelleyenler din adamlarıdır.
Kendileriyle beraber Müslüman olduklarını söyleyenleri de cehenneme götürecekler.

ALLAH ISLAH ETSİN.

Yusuf YAMAN

selahattin çetin
selahattin çetin
Yanıtlayan  Yusuf Yaman
6 yıl önce

git kuranını oku seni engelleyen mi var?diyanet şimdiye kadar birçok meal yayımladı.diyanet senin dediğini demiyor iftiracı.namaza da gitmiyorsun sen anlaşılan.gitseydin bütün hocaların kuranda ne yazııldığına bakmalarını mealini gerekiyorsa tefsirini okumalarını tavsiye ettiklerini bilirdin.sen kuranı eline almamış bir adamsındır iddiasına varım.baştan sona mealini bırak okumayı bir kısa surenin mealine baktığını zannetmiyorum.git oku kuranı sana kimse engel değil.bilgiçlik taslama zırcahil adam!

Mustafa Özdemir
Mustafa Özdemir
Yanıtlayan  Yusuf Yaman
6 yıl önce

Kuranı Kerimi anlamak için kaç türlü ilim öğrenmaçek gerektipini biliyor musunuz? Sen ve ben gibiler öyle Kuranı okudum anladım olmuyor maalesef. Doğru Alimlerden dini, kuranı öğrenmek gerek.
Örnek…O zaman herkes Hukukçu olsun. Anayasayı ve Yasaları eline alsın ve Avukat olsun Hakim olsun ce Yargıç oksun…Bu işler böyle olmuyor maalesef…Hatta sen ve ben yarın bir Beyin ameliyatına girelim ve Beyin Cerrahı ile aynı işi yapalım..
Olmaz işte..Dini de sen ve ben gibi ehil olmayanlar anlayıp yorumlayamaz.
1400 yıllık bilgiler,belgeler kitaplar gelenek dediğimiz bir birikim sonucudur ve Kur’ana, sünnete ve ehil alimlerin ictihatlarına dayanan çalışmaların sonucudur.

Bunlar bir kenara atılıp temelsiz ve tutarsız bir fikri herkes ortaya atarsa din denen şey kalmaz ki Gayrimüslimlerin istedikleri de budur.
Selametle..

Duran Zengin
Duran Zengin
Yanıtlayan  Mustafa Özdemir
3 yıl önce

Senin sölediklerin bilimle ilgili,ançak bunların eğitimini alanlar yapabilir.
Kuran bilim kitabı deyilki.inanç kitabıdır.

Son Düzenleme 3 yıl önce - Duran Zengin
Arif sert
Arif sert
6 yıl önce

Aynı sözleri İslamoğlu, Okuyan yıllardır söylüyor. Bardakoğlu söyledi mi bomba açıklama oluyor.

ilhan faki
ilhan faki
6 yıl önce

Başına yeşil tekke takan
Elini tesbih alan ulama kesildi
islami kur anı kerimden ogrenmeliyiz
Kur anı okuyorum mealinide okuyorum
Din adamıyım diyenlere bakıyorum
Namaz ve oruç hariç İslamın i, sini yasamiyorlar
insan sevgisi yok hep bana hep bana sanki bu dünyada Bakiler
Maddiyatcilar
Allahın ayeti satilmaz
Acaba televizyon lardan ne kadar
Para alıyorlar?

Melih Çalıkoğlu
Melih Çalıkoğlu
6 yıl önce

14. Müslümanlar eylemlerinin motivasyonunu inançlarından mı alıyor yoksa nefsani duygularından mı bir düşünmeliler. Ezilmişlik, kin, nefret, intikam ve sürekli mutsuzluk pompaladığımız nesillerden müsbet hareket bekleyemeyiz. Kendi peygamberinin ölümünü sadece 1 gün içerisinde idrak edip, sosyo-psikolojik olarak kabullenebilmiş bir ümket nerede 100 yıl örce doğam ömrünü tamamlayıp, varlık aleminden ayrılmış bir silasi rejim olan Osmanlı’nın öldüğünü kabullenememiş, yeni bir şeyler söyleyecek mecali olmadığından aklını ölüleri diriltmeye takmış bir ümmet haline geldik. Atalarıyla övünen müflis miras yediler bizler değil miyiz? Kendi kıymetsizliğini örtercesine atalarını her türlü kisurdan arındırıp, melekliğin de ötesine geçirip, tarihini aklın ve imanın ötesinde kutsallaştırıp ata tapıcılar gibi şirke savrulanlar bizler değil miyiz? İnsanlığa bugün ve şimdi zerre kadar fayda sunamayan toplumlarken, bugünkü medeniyetin inşasında bizden 1000 kat fazla katkısı olan Batı karşısında kendi ürettiği çaresizlik sonucu içine düştüğü yenilmişlik duygusunu aşmayı becerememiş, asli görevi olan hakikatı aramayı bırakıp hiçbir güyda üretemediği insanlığın bütünü nezdinde birazcık olsun itibar bulabilmek için öykünen, elde ettiği üç kuruşluk geçici gücü kullanarak efelenmeyi dünya önderliği sanan kibir müptelalarına dönüşmedik mi? Başına gelen her şey için suçlayacak ve şeytanlaşıtacak birileriri bulan, bal gibi Müslüman olduğunu bildiklerimiz ne zaman nefret duyulacak kötülükler yapsa, ışık hızıyla müslüman olmadıklarını idrak edip, mesuliyetten kaçan sorumsuzlar değil miyiz? İslamın altın çağıyla övünüp, hava atıp, o dönemi insanlık tarihine hediye eden İbni Sinaları, İbni Rüştleri tekfir eden iki yüzlüler bizler değil miyiz? Gayrimüslimlerin hayatlarını yok ettiği müslümanlar için homurdanıp, din, ırk ve mezhep savaşlarında on milyonlarca din kardeşini gözünü kırpmadan öldüren caniler bizler değil miyiz? Batılıları kurallara uyma yönündeki ahlakları sebebiyle ahmak ilan edip seviyesiz uyanıklığı ile övünen merdi kıptiler bizler değil miyiz?
Bize çuvaldız değil 40 tane şiş lazım değerli Hocam!

ŞAHİN BAŞBAĞ
ŞAHİN BAŞBAĞ
6 yıl önce

ALLAHIN KAINATA BAHSETTIGI DINI KURANDAKI BILDIRILEN DINI HAZRETI PEYGAMBERIMIZ RESULULLAHIN UYGULADIGI DINI KOLLEKTIG BIR SEKILDE ELIMIZDEN ALDILAR YUREGIMIZDEN SİLDILER HURAFELERI DIN YAPTILAR ISTE SIZIN DININIZ DEDILER ROMAN YAZDILAR TARIHINIZ DEDILER TURKLERIN KADIM YURDU ANADOLUYA MALAZGIRTLE GIRDIGIMIZI SOYLEDILER HITITLERIN ASURLULARIN URARTULARIN TURK OLDUGUNU NIYE DESINLER. BIZ BILMIYORSAK

Fikret Kökalp
Fikret Kökalp
6 yıl önce

Iki düzeltme yapayım. 1-Eski Diyanet İşleri Başkanı değil, Diyanet İşleri Eski Başkanı. 2- Islamiyette din adamlığı yoktur. Zira islamda ruhban sınıfı yok.

Adnan Gül
Adnan Gül
3 yıl önce

Teşekkürler hocam

Avni Özmen
Avni Özmen
3 yıl önce

Başkanlığınız döneminde saydığınız hususlarla ilgili hangi çalışmaları yaptınız?

Duran Zengin
Duran Zengin
3 yıl önce

Görüşlerin tamamına katılıyorum.
Bu görüşlerini başkanlık makamında yapsaydın seni cemaat ve tarikatcılar anında peygamber ve hadis düşmanı ilan ederlerdi.

Son Düzenleme 3 yıl önce - Duran Zengin

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
13
0
Düşüncelerinizi bildirmek ister misiniz, lütfen yorum yapınx