DENEMELER

Tanrı Her Şeyi Yarattıysa Tanrıyı Kim Yarattı?

Bu soru gerek müslüman kardeşlerimizi yer yer şüpheye düşüren, gerekse ateist arkadaşların inkarlarını kendisine dayandırdığı bir soru olarak birçok yerde karşımıza çıkar. Bu yazımızda soruya verilebilecek iki ayrı cevabı inceleyeceğiz.

1 – Tanrı kavramı “en mükemmel olan, kendisinde hiçbir kusur ve acziyet mümkün olmayan varlık” anlamı için kullanılmaktadır. Yani Tanrı’nın karşıladığı nitelik budur. O, en mükemmeldir ve en ufak bir eksiklik dahi kendisi için mümkün değildir.

İncelediğimiz soruda da kullanılan yaratılmak ise bir Yaratana ihtiyaç duymak gibi bir “ihtiyaç” problemini ortaya çıkarmaktadır. Oysa “en mükemmel olan” varlık, bütün eksikliklerden, bütün ihtiyaç ve muhtaç olmalardan münezzeh olduğu için bu soruyu soranlar Tanrının yaratılması hususunda mantık hatasına düşmektedirler. Tanrıyı Tanrı yapan özelliklerden biri, kendisinde hiçbir eksiklik bulunmamasıdır –buna başka bir varlığa ihtiyaç duymak da dahil

2 – Tanrının karşıladığı kelime anlamlarından bir diğeri de “yaratan ve yaratılmayan“dır. Hatta bu kavramdan, İhlas Suresinde de söz edilmektedir. Dolayısıyla kendi aslî özelliği “yaratılmayan” olan bir varlık için, kim tarafından yaratıldığı sorusu aslî kavramla çelişki gösterdiğinden hatalıdır. Açıklamanın anlaşılabilmesi için şu örneği verebiliriz. Tanrıyı kim yarattı sorusu “Suyu kim ıslattı” sorusuyla aynı mantıktadır. Islak olmak zaten suyun doğasında bulunmaktadır. Dolayısıyla ıslak olanı ıslatan kimdir sorusunda karşılaştığımız çelişki de konumuzdaki çelişkiye örnek gösterilebilir. Bu sorular, “Tanrı” ve”en mükemmel varlık” kavramlarının tam anlaşılamamasından dolayı ortaya çıkan sorulardır. “Tanrıyı insan suretinde düşünmekten” kaynaklanan bir problemdir. Tanrının tam olarak anlaşılamaması bu paradoksal soruları da beraberinde getirmektedir.

Tüm anlattıklarımızı J. Lennox’un bir sözüyle özetleyelim. Lennox’un alıntıladığımız bu sözü R. Dawkins’in Tanrı Yanılgısı kitabına getirilen bir eleştiriden alıntıdır..

“Yaratılmış Tanrılar zaten birer yanılgıdan ibarettir.”

Tepkinizi İfade Edin
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.

5 1 Oy
Gönderiyi Puanla
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi bildirmek ister misiniz, lütfen yorum yapınx