ÇEVİRİDÜNYA GÜNDEMİGÜNDEM

Silahlı öğretmenler… Trump’ın skandal açıklaması

ABD başkanı Donald Trump, Florida’daki Marjory Stoneman Douglas Lisesi’nde çoğu öğrenci 17 kişinin ölümüyle sonuçlanan okul katliamında hayatını kaybedenlerin aileleri ve katliamdan kurtulan öğretmen ve öğrencilerle Beyaz Saray’da yapılan toplantılarda, okullardaki şiddet olaylarının önüne geçmek amacıyla her okulda öğretmenlerin belirli bir bölümünün silah taşımasına yönelik bir öneride bulundu.

Okul çevrelerinde uygulanan silahsız bölge uygulamalarının da suçluları cezbettiğini söyleyen Trump’ın konuşmasındaki belirli başlıklar şu şekilde:

“Bu insanlar korkaktır. Eğer okuldaki öğretmenlerin %10’u, %20’si veya %40’ı silahı olursa bunlar okullara giremeyecektir. Silah taşıyan öğretmenlere küçük ekstra bir ödeme de yapılabilir.

Silahlardan anlayan bir öğretmen olursa, saldırıları çok çabuk bir şekilde sonlandırabilirler.

Okul ortamını daha sıkı yapmalıyız, yumuşatmamalıyız. Silahsızlandırılmış bir bölge, bir katile ya da katil olmak isteyen birisine adeta ‘gel beni al’ der. Daha güzel bir hedef bulamazlar.

Geçmiş araştırması konusunda çok daha güçlü olacağız ve kişilerin akıl sağlığı üzerinde özellikle duracağız.

Geçmişteki gibi sadece lafta kalmayacak. Bu çok uzun süredir devam ediyor ve çok olay yaşandı, bu sefer yapacağız.

Öğretmenlerin silahlanmasını istemiyorum. İleri derecede uzman ve silahlardan anlayan belirli kişiler olsun istiyorum. Tabi buna istekli ve yetenekli kişilerin olması lazım, herkes bu şekilde olmayabilir. Binada silahlı birilerinin olduğu bilinirse, bence bu saldırılar yaşanmaz.”

Twitter üzerinden yaptığı açıklamada CNN ve NBC televizyonlarını yalan haber yapmakla suçlayan Trump, sadece askeri eğitimi olan öğretmenlerin gizli silahları olabileceğini söylediğini belirtti:

Donald J. Trump ✔@realDonaldTrump

Ben CNN ve NBC’nin yalan haberlerinde söylendiği gibi, “öğretmenlere silah verin” demedim. Askeri ve özel eğitimi bulunan öğretmenlere gizli silah verme olasılığından söz ettim. Bu da öğretmenlerin sadece yüzde 20’si demek. Böylece okula kötü niyetle vahşi bir manyak gelirse ateş ederler. İyi eğitilmiş öğretmenler korkaklar için de caydırıcı olur. Kolluk kuvvetlerinden daha aza mal olur. Silahsız bir okul kötüler için bir mıktanıstır. Saldırılar sona erer.

ABD Başkanı ayrıca, güçlü silah lobisi grubu Ulusal Silah Birliği’nin (NRA) uzun süredir gündeme getirdiği bazı tartışılan önerilerine destek verdi.

Başkan ayrıca içerdikleri şiddet nedeniyle gençleri yönlendiren bilgisayar oyunlarını ve filmleri de suçladı.

Kızı Meadow, saldırıda ölen 17 kişiden biri olan Andrew Pollack “Bugün ben buradayım çünkü kızımın sesi yok artık. Geçen hafta katledildi ve bizden alındı. Üçüncü katta dokuz kez vuruldu. Biz ülke olarak çocuklarımızı koruyamadık. Öfkeliyim” dedi.

Toplantı öncesinde başkent  Washignton’ın banliyölerinden gelen yüzlerce genç de gösteri yaptı.

Bu arada saldırıdan kurtulanlar Florida eyaletinin başkenti Tallahasse’de saldırı tipi tüfeklerin satışının kısıtlanması talebiyle eylem yaptı.

Amerika Öğretmenler Federasyonu başkanı Randi Weingarten, başkanın önerisini 60.000 eğitimci ile tartıştıklarını belirtti:

“Cevap ortaktı, şu an silah taşıyan eğitimciler bile öğretmenlerin silahlı olmasını istemiyor. Biz sadece ‘öğretmek’ istiyoruz. Keskin nişancı olmak istemiyoruz. Zaten gerekli uzmanlığa da asla ulaşamayız. Hiçbir eğitim bir öğretmeni AR-15 piyade tüfeğine karşı koymaya hazırlayamaz.”

Çevirmenin notu: Dünyadaki hemen hemen bütün terör gruplarına silah temini sağlayan bir ülkenin kendi içinde bu konuda sorun yaşamaması düşünülemez. Bilindiği gibi bu, ABD’deki okullarda yaşanan ilk katliam değil. Ufak bir aramayla onlarcasına ulaşıyorsunuz.

Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) verilerine göre 2011-2014 yılları arasında yıllık ortalama 33 bin 500 kişi silahla vurularak hayatını kaybederken, 2015 yılına gelindiğinde bu sayı 36 bine yükseldi. 2016 yılında ise 38 binden fazla kişi silaha bağlı nedenlerle (vurulma, intihar) hayatlarına veda etti. Terör olaylarından ölenlerin sayısı 10larla ifade edilirken “terörü bitirme” bahanesiyle gösterilen iradenin çok küçük bir kısmı dahi ülke içindeki bu silahlanma krizini çözme üzerine sarf edilmiyor.

ABD genelinde sivillerin elinde yaklaşık 300 milyon civarında ateşli silah bulunduğu tahmin ediliyor. Bu ise her 100 kişiye 90 silahın düştüğü anlamına geliyor.

Trump’ın getirdiği öneri ise tam bir kovboy düşüncesiyle, daha fazla silahlanarak çözüme ulaşma çaresizliğinden ibaret. Çaresizlikten öte, yönetimi oluşturan unsurların –adları ve yapıları her ne ise- bu durumu gerçekten umursadıklarını düşünmüyorum. Mermilerin marketlerde şarküteri reyonlarının yanı başında satıldığı düşünülürse, iç pazarı kaybetmek kimsenin işine gelmez zira.

Kaynaklar:

New York Times

BBC – 1

CNN

BBC – 2

Resim: ploom.tv

Tepkinizi İfade Edin
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.

Çeviri Ekibi

Kalk Uyar Hareketi Çeviri ekibinde yer alan arkadaşlarımızın ortak çalışmalarıdır.
0 0 Oy
Gönderiyi Puanla
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi bildirmek ister misiniz, lütfen yorum yapınx