ANALİZARAŞTIRMADENEMELERHADİSKUR'ANSİYERYAZILAR

Sözde Değil Özde Selam

Maalesef bir çok şey de olduğu gibi SELAMLAŞMAK’da aslı bağlamından kopartılmış, ve günümüzde anlamı bilinmeden, sinirleri alınmış bir şekilde sık sık tekrarlanan bir terim halini almıştır. Bununla da yetinilmemiş konu üzerinde bir çok asılsız rivayet de uydurulmuştur. Peki hiç düşündünüz mü İSLAM’da selam vermek ne anlama geliyor?

 

KUR’AN’da konu hakkında başvurmamız gereken bir ayet var: [Size bir SELAM verildiği zaman, ondan daha güzeliyle veya aynı SELAM ile karşılık verin. Şüphesiz ALLAH, her şeyin hesabını gereği gibi yapandır] [NİSA 86] Ayet’inden yola çıkarak düşünecek olursak, birisine ve ya bir gurup insana selam vermek ve onlarında bu selama karşılık vermesi gerekmektedir.

 

 

Ayette geçen [HAYYU] ibaresi  selam verin manasında kullanılır. Lakin bu selam sadece kuru kuruya sözsel bir akustik düzeyde kalmamayı, daha içten bir karşılıkla bunu uygulamayı özendirir. Esasın da, selam terimi Arapça SELİME kökünden bir mastar olup, sözlükte: Maddî ve manevî sıkıntılardan kurtulmak, barış ve esenliğe kavuşmak demektir. Kaldı ki, dinimizin adı olan İ-S-L-A-M ve bu dine mensup olmaya karar vermiş olana da mü-S-L-ü-M-an denilmesi aynı kökten gelen kelimeler de anlam bulmaktadır. 

 

Bu mü’min’in, mü’mine yapacağı karşılıklı bir dua niteliğinde olduğu gibi aynı zaman da ve en önemli anlamıda  [es selam aleykum] BENDEN SİZE ZARAR KÖTÜLÜK GELMEZ, BARIŞ ESENLİK GELİR. anlamlarını da taşır ki, bu husus çoğunlukta suistimal edilir ve bir takım çevreler tarafından dini bir etiket olarak kullanılır.

 

 

BENDEN SİZE ZARAR, KÖTÜLÜK GELMEZ, BARIŞ [S-L-M] ESENLİK GELİR dedikten sonra yapmamız gereken şey ise bu sözün gereğini yerine getirmek olmalıdır, şöyle ki: [Ey iman edenler! Verdiğiniz sözü yerine getiriniz] [MAİDE 1] Yine bir başka ayet’de ise [Verdiğiniz her sözü yerine getirin, çünkü verdiğiniz sözden sorumlu tutulacaksınız] [İSRA 34]

 

 

En’am suresi 54. ayet’te de, şöyle geçer: [Ayetlerimize inananlar sana geldiğinde onlara de ki: Selâm size! [Selamun aleykum] Rabbiniz merhamet etmeyi kendisine yazdı. Gerçek şu ki: Sizden kim, bilmeyerek bir kötülük yapar, sonra ardından tevbe edip de kendini ıslah ederse, bilsin ki Allah çok bağışlayan, sevgi ve merhametle dopdoludur]

 

 

Selamun aleykum:  Barış size, esenlik ve mutluluk ile müjde size. RABBİNİZ MERHAMET ETMEYİ KENDİNE YAZDI demek, siz de merhametli, hoşgörülü olun, Rabbinizin merhametinden dolayı size bahşettiği rızıkları, siz de merhametle paylaşın, bu mutluluğunuz , selamınız – İslami duruşunuz olsun, mutluluğu paylaşmak hayatı paylaşmakla mümkün olur. SİZDEN KİM, BİLMEYEREK BİR KÖTÜLÜK YAPAR DA SONRA ARDINDAN TÖVBE EDİP KENDİNİ İSLAH EDERSE BİLSİN Kİ ALLAH ÇOK BAĞIŞLAYAN, SEVGİ MERHAMETLE DOPDOLUDUR dedirterek, yaptığı kötülüğün farkında olmayan, bunu yanlışlıkla yapanlara siz de [sağduyulu olma şansı] HATALARINI BİR DAHA YAPMAYACAĞINA DAİR BİR FIRSAT DAHA isteğini yerine getirin anlamlarını söyler gibidir.

 

 

Hz.Muhammed [selam O’na] bir hadisi şerifinde şöyle buyurmaktadır: Ruhumu kudret elinde tutan ALLAH’a yemin olsun ki, siz iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Yaptığınız zaman birbirinizi seveceğiniz bir ameli size haber vereyim mi? ARANIZDA SELAMI YAYINIZ [Bakınız: Müslim, iman, 93; Ebu Davud, Edeb, 131; Tirmizî, Sıfatu’l-Kıyame, 54, İsti’zan, 1; ibn Mace, Mukaddime, 6; A. b. Hanbel, l, 165; bk. Buharî, Nikah, 71, Eşribe, 28, İsti’zan, 8; Nesaî, Cena’iz, 53]

 

 

Başka bir rivayette ise: Abdullâh b. Amr b. Âs Şöyle demiştir: Resûlu’llâh’a biri: İslâm’ın en hayırlısı hangisidir?  diye sordu. İt’âm-ı taâm etmen ve tanıdığına, tanımadığına selâm vermendir. cevâbını verdiler.

 

Hz.Muhammed peygamberden [selam O’na] rivayet edilen ARANIZDA SELAMI YAYINIZ sözü, sadece laf ile söyleyin demek değil] ARANIZDA BARIŞI GÜVENİ MERHAMETİ DÜRÜSTLÜĞÜ GÜVENİLİRLİĞİ yayınız, Bunun gereğini yerine getiriniz. verdiğiniz sözü tutunuz, bu kimlikle yaptığınız her işte ALLAH bilinciyle hareket ediniz, anlamlarına gelmektedir.

 

SELAM-ki KUR’AN’da birçok yerde kullanılmış ve Müslümanlar arasındaki selamlaşmanın temel biçimi haline gelmiştir. Değer yargılarındaki sağlamlık, her türlü kötülükten emin olma ve dolayısıyla, bütün ahlakî – manevî çatışma ve huzursuzluklardan kurtulma kavramlarını kapsayan RUHİ BİR MUHTEVAYA SAHİPTİR.

 

Nisa suresi 94. ayet ise toplumsal durumun içine girerek genel bir analizini bakınız nasıl çizer: [Ey iman edenler  ALLAH yolunda bir işe giriştiğiniz zaman konuyu iyice araştırın. Size selam verene [Size iyi niyetle yaklaşan birisine] dünyalık kazançlar uğruna SEN MÜ’MİN DEĞİLSİN demeyin. Çünkü asıl kazanç ALLAH katındadır. Daha önce siz de bu durumdaydınız ama ALLAH size lütufta bulundu….]

 

Bu ayetten anlaşılıyor ki, selamlaşan müminlerin bir çekincesi var. Dünyalık kazançlarla bağlantılı olarak, kendisine güvenle gelen bir mümin kardeşine SEN MÜ’MİN DEĞİLSİN gibisinden sert bir itiraz var lakin bu itiraz KUR’AN diliyle çok sert bir şekilde yerilmektedir. Ve DEMEYİN denmektedir.

 

Size selam verip yaklaşan ve yaşantısındaki sıkıntıları dile getirip yardım isteyen kardeşine yüz çevirmek, malım eksilir korkusuyla tamahkarlığa düşmek SEN MÜMİN DEĞİLSİN demenin fiiliyata dökülmüş şeklidir. İlla bu kelimeleri [sen mümin değilsin] kullanmak gerekmemektedir. Yapılan amelin, işin, faaliyetin DİLE GELMESİ bu kelimelerle anlatılmaktadır. Siz siz olun, selam ile yaklaşana selam ile yaklaşın.

 

 

İNSANIN-İSLAM olmasının farkı o  insanlığı tüm yaşantısında gösterebilmesidir. Toplumsal bir varlık olan insanın, insana değeri selamı ANLAMLAŞTIRMASINDADIR. Kuru kuruya rüzgara doğru bırakılan sözcüklerin yalnızca ağız alışkanlığından çıkması, nefes alan her insanın davranışlarına da yansıması gerekmektedir. Kelimelerin kalıplarına da takılmanın da çok anlamı yoktur.

 

Bir günaydın, bir merhaba, bir içten nasılsınız vs. yaşantınızda bir anlamlı yansıma bulduğunda SELAM ile bütünleşecektir. Çünkü SELAM vermek insani ilişkileri güçlendirir, toplumdaki kaynaşma ve dayanışmayı artırır ve Mü’minler arasındaki muhabbeti sağlamlaştırır.

 

Günümüz toplumunun en çok ihtiyacı olan şeyi, aramızda BARIŞI, DÜRÜSTLÜĞÜ, MERHAMETİ, GÜVENİLİRLİĞİ yaymamız dileğiyle SELAM ÜZERİMİZE OLSUN.

Tepkinizi İfade Edin
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

* Kaynak belirtmek suretiyle alıntı yapılabilir.
* Yazarın düşüncesi, sitenin genel düşüncesinden farklı olabilir (Düşünce farklılığı zenginliğimizdir).
* Yazının tüm sorumluluğu yazarın şahsına aittir.

0 0 Oy
Gönderiyi Puanla
Abone ol
Bildir
guest
5 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
Eyüp ali kasarcı
Eyüp ali kasarcı
2 yıl önce

Selam kimdir acaba bu sitenin sahibi

Eyüp ali kasarcı
Eyüp ali kasarcı
Yanıtlayan  Kalk ve Uyar Hareketi
2 yıl önce

Bu makaleyi yazan kişiyi tanıyor musunuz, web sitenizde paylaştığına göre tanıyor olmanız lazım

Eyüp ali kasarcı
Eyüp ali kasarcı
Yanıtlayan  Eyüp ali kasarcı
8 ay önce

Evet ben yazdım yıllar evvel

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
5
0
Düşüncelerinizi bildirmek ister misiniz, lütfen yorum yapınx